Summit-ul energiei reciclabile, în inima exploatărilor petroliere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit-ul energiei reciclabile, în inima exploatărilor petroliere

Monden 21 Ianuarie 2011 / 00:00 374 accesări

• Paradoxuri la Summit-ul Energiei Viitorului • Conferinţa internaţională anuală dedicată energiei reciclabile se desfăşoară între 17 şi 20 ianuarie, în Emiratele Arabe Unite. Conferinţa reuneşte 25.000 de delegaţii de şefi de state, oameni de afaceri şi alte personalităţi influente, care se întâlnesc să discute şi să găsească soluţii pentru a produce energie curată. Emiratele Arabe sunt unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, lucru pe care câţiva dintre cei care au luat cuvântul la lucrările de deschidere a conferinţei au ţinut să-l ignore. Summit-ul este organizat de compania Masdar, care derulează cel mai ambiţios proiect în domeniul energiei reciclabile. Este vorba despre construirea unui oraş în inima deşertului, care să fie alimentat numai cu energie verde. Masdar City este simbolul Summit-ului Energiei Viitorului, fiind un oraş ideal, cu emisii poluante zero, construit în deşert. Emiratele Arabe, liderul mondial în exploatarea petrolului are ambiţia de a deveni şi lider mondial în energiile regenerabile. Aparent, şeicii din Emiratele Arabe Unite se arată foarte dispuşi să investească în energia verde.

• Un eveniment ispititor • Ceremonia de deschidere a summit-ului a prilejuit discursurile secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintelui Pakistanului, Arif Ali Zardari, secretarului Comisiei ONU pentru schimbări climatice, cât şi ale premierului Portugaliei, Jose Socrates. Fiecare dintre ei a vorbit despre terifianta criză economică şi a accentuat faptul că singura soluţie o reprezintă energia curată. Apoi, toţi liderii s-au întâlnit la masă. La conferinţă asistă şi oameni de afaceri din Europa, jurnalişti din toată lumea şi producători de tehnologii curate, care au la dispoziţie pavilioane unde şi-au desfăşurat machete şi fac prezentări virtuale ale tehnologiilor verzi. Spaţiul expoziţional se întinde pe o suprafaţă de un kilometru pătrat.

• Tranzacţii blocate • În plin Summit al Energiei Regenerabile‚ Comisia Europeană (CE) a suspendat cea mai mare parte a Schemei de Tranzacţionare a Emisiilor (ETS), pilonul unei pieţe de 92 miliarde de euro la nivel global, după ce din registrul certificatelor de carbon al Cehiei au fost furate certificate în valoare de şapte milioane de euro. CE a reacţionat rapid pentru a-şi proteja cea mai fragilă armă de care dispune în lupta împotriva schimbărilor climatice. Acest furt, împreună cu un atac informatic asupra registrului austriac, înregistrat pe 10 ianuarie, se adaugă unei serii întregi de scandaluri care au afectat piaţa ETS în ultimii doi ani. Controversele au fost legate de frauda cu TVA, phishing şi revânzarea certificatelor de carbon folosite. Cehia, Grecia, Estonia şi Polonia şi-au închis de miercuri propriile Registre Naţionale de Emisii, alăturându-se Austriei, care a blocat tranzacţiile pe termen nemilitat.

• România nu face excepţie • Şi în România, la sfârşitul anului trecut, din conturile companiei Holcim la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră au fost furate 1,6 milioane de certificate de carbon, în valoare de 15 milioane de euro. Furtul a fost realizat cu ajutorul unui virus informatic numit Nimkey, care a mai atacat diverse ţinte din sistemul bancar american. Doar 600.000 de certificate de carbon au fost recuperate. Un milion de certificate CO2 au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în registrele din Italia şi Marea Britanie. O parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa. Certificatele de carbon limitează emisiile tuturor marilor fabrici şi centrale energetice europene, fiind alocate în funcţie de cantitatea de CO2 emisă, iar companiile le pot tranzacţiona.



12