Sunetul însoţit de cuvânt a devenit culoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă

Sunetul însoţit de cuvânt a devenit culoare

Cultură 30 Aprilie 2010 / 00:00 1416 accesări

În ambianţa aparte a Muzeului de Artă, iubitorii muzicii au fost invitaţi, miercuri seară, să asiste la miracolul muzicii, „când sunetul însoţit de cuvânt s-a transformat în culoare”, după cum a precizat prof. univ. dr. Mariana Popescu, în deschiderea evenimentului. Sub titulatura „Culorile muzicii”, concertul liric organizat de Catedra Canto a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” a avut protagonişti studenţi şi masteranzi constănţeni, de la clasa prof. univ. dr. Florenţa Marinescu.

Repertoriul ales cu grijă le-a oferit celor prezenţi ocazia de a face o incursiune, incitantă şi dinamică, în istoria muzicii. Prin lucrările compozitorilor preclasici, clasici, romantici şi contemporani, concertul a dezvăluit „o paletă variată de culori muzicale, pentru că fiecare perioadă are caracteristici puternic conturate”. Ca un motto al concertului „Culorile muzicii”, prof. univ. dr. Mariana Popescu l-a citat pe Edgar Varese, lăsând melomanii în compania muzei Eutherpa: „Muzica nu este o poveste, nu e pictură, nu e filosofie. Ascultaţi-o, nu o descrieţi. Muzica fiind o formă specială de gândire nu poate exprima nimic, decât prin ea însăşi”.

Cu emoţie, dar şi cu încredere, protagoniştii serii au cucerit publicul prin vocile lor şi prospeţimea interpretării, la care s-au adăugat prezenţa scenică şi ţinuta de excepţie. Acompaniaţi cu sensibilitate la pian de lect. drd. Nejla Ionescu, au păşit în faţa publicului: fraţii Marie-Claire, Damian şi Patricia Deheleanu, Andreea Iancu, Veronica Coman, Marius Eftimie şi Cristian Parmac. Programul serii a fost deosebit de antrenant, liedurile semnate de Haydn, Mozart, Franz Schubert - părintele liedului romantic -, Felix Mendelssohn Bartholdy şi Hugo Wolf, alternând cu arii ale unor faimoase personaje mozartiene, dar şi cu arii din operele lui Puccini şi Ceaikovski. Nu au lipsit nici lucrările preclasicilor Alessandro Scarlatti sau Antonio Caldara. Creaţia românească a fost reprezentată de aria motanului din opera lui Cornel Trăilescu - un moment plin de culoare, în care ludicul a jucat un rol important - şi de sensibilul lied „Rugăciune” al compozitoarei Carmen Petra Basacopol.

Invitata specială a serii a fost liceeana Sabina Oprea de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, care a interpretat Preludiul şi Fuga în la minor de Bach şi Balada a III-a, opus 47, de Chopin.

Regia concertului „Culorile muzicii” a fost semnată de directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, lect. univ. dr. Lică Gherghilescu, cel care îi iniţiează pe viitorii solişti în tainele mişcării scenice şi ale improvizaţiei. În ceea ce priveşte scenografia, ambianţa Muzeului de Artă a contribuit la crearea unei atmosfere cu totul speciale.

Taguri articol


12