Constanţa este singurul oraş din România în care copiii cu diverse handicapuri pot face terapie cu un câine special antrenat şi pot astfel progresa vizibil. Sunny este o femelă de patru ani, din rasa Golden Retriever, care a fost adusă, în primăvară, din Ungaria în ţara noastră de specialiştii de la Centrul Psihologic „Marea Neagră”. De atunci, ea a ajutat zeci de copii cu afecţiuni precum sindromul Down, autism, epilepsie, tetrapareză spastică. Studiile au arătat beneficii şi pentru copiii care suferă de sindromul West, sindromul Crouzon sau sindromul Angelman.
O LUNĂ DE ACOMODARE Coordonatorul Centrului Psihologic „Marea Neagră”, psiholog Cristina Gemănaru, recunoaşte că nu a fost uşor să o aducă pe Sunny în România pentru a începe terapia asistată de câini, însă venirea ei a însemnat un beneficiu enorm, în special pentru copiii cu dizabilităţi. „Terapia asistată de câini nu este nouă în lume, ci doar în ţara noastră. În Ungaria, Sunny a lucrat în două centre. Acolo a fost antrenată pentru a-i ajuta pe copiii cu diverse afecţiuni. La venirea în România, mai întâi a fost adusă la un centru în Satu Mare, unde, timp de o lună, s-a acomodat, fiind prezentă în mijlocul copiilor cu sindrom Down, şi apoi am adus-o la Constanţa. Există o comisie specială care evaluează câinii pentru terapie, care se reuneşte în Ungaria. La noi în ţară nu există o asociaţie să se ocupe de evaluarea acestor câini. Ea a participat şi la un concurs unde a obţinut un punctaj mare, 95 din 100 de puncte”, a declarat psiholog Cristina Gemănaru. Ea a precizat că animalele special antrenate pentru terapie trebuie să fie foarte calme şi blânde, să accepte problemele tuturor persoanelor din jurul lor. Rasa Golden Retriver este cea mai potrivită pentru programe de terapie în cazul copiilor. Studiile de cercetare au arătat că patrupedele chiar reuşesc să preia şi să se muleze pe problema individuală a fiecăruia. „Această terapie a fost descoperită cu ceva vreme în urmă, iniţiatorul fiind un psiholog de origine rusă care a observat, în şedinţele lui de terapie individuală, că, atunci când pacienţii erau în preajma câinelui, reuşeau să-şi deschidă mult mai repede sufletul şi să fie mult mai cooperanţi”, a mai spus coordonatorul Centrului Psihologic „Marea Neagră”.
STRES EMOŢIONAL MAI REDUS În mod particular, în terapia comportamentală, câinele reuşeşte să capteze atenţia copiilor pentru că nu este o terapie verbală, ci nonverbală. Astfel se dezvoltă sentimente, emoţii, afecte, motricitate şi specialiştii lucrează pentru orientare spaţio-temporală, reducerea deficitului de atenţie. Un alt plus este că patrupedul contribuie la reducerea stărilor de afecţiune negativă - stresul emoţional şi fiziologic care, într-o măsură mai mare sau mai mică, există la toată lumea. Psihologii atrag atenţia că, în mod special, copiii au această anxietate, dezvoltată tocmai din cauza faptului că nu reuşesc să aibă o orientare spaţio-temporală foarte bună. „În primul rând, îi învăţăm cum anume să fie conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, de atitudinea şi reacţia care trebuie să le aibă faţă de un câine. Le dăm încredere şi aşa sunt mult mai liniştiţi”, a susţinut coordonatorul centrului. În mod special, copiii cu dizabilităţi sunt interesaţi de patruped. Pe partea cognitivă, ei execută mult mai uşor îndemnurile pentru că Sunny le arată ce trebuie să facă. De exemplu, terapeuţii o trimit la cercul roşu şi copiii o urmează. Aşa, ei învaţă formele şi culorile, având câinele ca îndrumător.
SINGURUL TERAPEUT DIN ŢARĂ Au fost şi cazuri în care specialiştii au fost depăşiţi de situaţii. Tocmai de aceea, psihologul Adrian Gemănaru, singurul terapeut din ţară cu diplomă de absolvire în terapia asistată de câini, a declarat că, în cele câteva luni de şedinţe, rezultatele obţinute sunt uimitoare. „Sunny a acceptat să fie lovită şi împinsă şi, în cazul unui copil care avea o criză, a reuşit ceea ce noi nu am reuşit: l-a calmat. Copilul a înţeles că patrupedul nu îi răspunde cu agresivitate şi s-a liniştit. Sunny este un adevărat terapeut”, a spus psihologul. El şi-a adus aminte că de multe ori se întâmplă ca cei mici să bage mâna până la refuz în gura câinelui, dar Sunny nu răspunde negativ. „Este antrenată pentru astfel de situaţii. Câinele trebuie să fie dispus la agresiunea verbală sau fizică a copiilor”, a mai spus psihologul Adrian Gemănaru