Sunt 7.500 de militari ruşi în Ucraina?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Ideologia orbeşte Europa”

Sunt 7.500 de militari ruşi în Ucraina?

Externe 24 Noiembrie 2014 / 00:00 599 accesări

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a denunţat prezenţa a 7.500 de militari ruşi în estul Ucrainei, unde forţele ucrainene luptă împotriva separatiştilor pro-ruşi, şi şi-a anunţat intenţia de a suplimenta numărul militarilor ucraineni. ”Prezenţa a 7.500 de reprezentanţi ai forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean este un factor destabilizator care ne împiedică să stabilizăm rapid situaţia în ţară”, a declarat Stepan Poltorak, la întâlnirea de vineri seara cu ataşaţi militari străini, potrivit unui comunicat disponibil sâmbătă pe site-ul ministerului. În faţa acestor ameninţări, Ucraina intenţionează să crească numărul forţelor sale armate şi să amelioreze aprovizionarea lor, a continuat el, fără a oferi mai multe detalii. Noua coaliţie parlamentară, anunţată vineri în Ucraina, a promis să facă o prioritate din aderarea la NATO, accentuând ancorarea occidentală a ţării.

SUA AU LIVRAT RADARE ANTIMORTIER UCRAINEI Armata americană a furnizat trei radare antimortier, destinate detectării şi localizării poziţiilor de tragere, Ucrainei, care solicită material american pentru a contracara rebeliunea pro-rusă din estul ţării, a anunţat, vineri, Pentagonul. Radarele au fost trimise Kievului la bordul unui avion cargo C-17, care l-a însoţit pe vicepreşedintele american, Joe Biden, în vizita sa în Ucraina, ce a coincis cu împlinirea unui an de la revolta din Maidan. În total, 20 de radare antimortier urmează să fie livrate Ucrainei în următoarele săptămâni. Trupele ucrainene ar urma să înceapă pregătirea în vederea utilizării lor la jumătatea lui decembrie, potrivit colonelului Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Radarele detectează şi localizează provenienţa tirurilor de mortier. Ele pot fi amplasate şi pe mortierul care răspunde tirurilor. Pentru moment, preşedintele Barack Obama refuză să livreze arme şi muniţii Ucrainei, preferând să îi furnizeze material neletal, precum radare, ochelari pentru vedere nocturnă sau veste antiglonţ.

LAVROV ACUZĂ EUROPA Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat un atac dur, sâmbătă, la adresa UE şi SUA, afirmând că ”ideologia orbeşte Europa” şi acuzând SUA că pretind conducerea globală fără să aibă o viziune pe termen lung, pe care o sacrifică periodic în interes electoral. ”Rusia nu va rupe relaţiile cu Europa, dar nu se va întoarce pur şi simplu la situaţia de dinainte de criză”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni la Moscova a Consiliului pentru Politică Externă şi Internă, relatează Russia Today, în pagina electronică. ”UE este cel mai mare partener al nostru. Nimeni nu se va împuşca în picior şi nu va respinge cooperarea cu Europa, dar toată lumea înţelege că nu va mai fi aceeaşi situaţie”, a declarat Lavrov. Ministrul a subliniat că ”tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au adunat cu mulţi ani înainte de izbucnirea crizei ucrainene. Acum, europenii au decis să meargă pe principiul „totul sau nimic“ şi să joace periculos cu Rusia. Dar, cel puţin, poziţiile au fost clarificate. Liderii occidentali susţin public că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie să afecteze economia acesteia şi să genereze proteste publice. Occidentul nu vrea să schimbe politicile Rusiei, ci dorește o schimbare de regim. Practic, nimeni nu neagă acest lucru”. Lavrov a acuzat ”o minoritate agresivă din rândul ţărilor membre UE, mânată de interese ideologice, care urmăreşte să înşface puterea în estul Europei, în loc să se concentreze pe problemele serioase cu care se confruntă Europa din cauza revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”. ”Ideologia împiedică europenii să vadă unele probleme, despre care Rusia crede că trebuie rezolvate. De exemplu, oficialii UE sunt reticenţi în a discuta despre persecutarea creştinilor de către militanţi musulmani în Irak şi Siria sau în alte părţi, pentru că se tem că acest lucru va fi perceput ca încălcând principiul corectitudinii politice. Între timp, există o creştinofobie tot mai mare în lume. Majoritatea membrilor UE refuză să discute această problemă. Le este ruşine să o rostească, aşa cum le este ruşine să introducă o frază în Constituţia UE prin care să recunoască rădăcinile creştine ale Europei. Dacă nu îţi aminteşti şi nu îţi respecţi rădăcinile şi tradiţiile, cum poţi respecta tradiţiile altora?”, a continuat ministrul rus.

Lavrov a acuzat SUA că ”pretind conducerea globală într-o perioadă în care atât resursele, cât şi calităţile lor de leadership sunt în declin, în special pentru că Washingtonul îşi armonizează tot mai mult politicile cu ciclurile electorale, în timp ce obiectivele pe termen lung sunt sacrificate pentru unele beneficii pe termen scurt şi pentru popularitate în rândul votanţilor”.



12