Sunt bancheri care nu ştiu să citească un bilanţ contabil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

Sunt bancheri care nu ştiu să citească un bilanţ contabil

Economie 17 Iunie 2011 / 00:00 625 accesări

• BĂNCI CARE NU VORBESC DECÂT „RETAIL” • Băncile trebuie să acorde mai multă atenţie creditării firmelor, deoarece finanţarea consumului a ajuns la saturare, şi să dea o mai mare importanţă pregătirii profesionale pe segmentul corporate, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Ţara asta a avut bancheri care au ştiut să finanţeze comerţul, un business, o activitate bancară. Trebuie început de jos de la contabilitate, să citescă omul un bilanţ, să ştie indicatorii, altfel discutăm degeaba”, a afirmat Isărescu, adăugând că mulţi dintre angajaţii băncilor nu au competenţele necesare pentru a credita o firmă, din cauza faptului că nu au dat decât credite de consum. „Este clar că retailul a ajuns la saturare. Multe bănci au deja probleme cu reţeaua supradimensionată de sucursale, nepregătită pentru nimic în afară de retail”, a declarat guvernatorul băncii centrale.

• POPULAŢIA, ÎNDATORATĂ LA MAXIM • Potrivit datelor BNR, gradul de îndatorare a populaţiei a atins un nivel maxim şi nu va mai exista o creştere de 50 - 60% a creditării, în condiţiile în care doar 3 - 5% dintre împrumuturile curente pot fi înlocuite cu unele noi. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut, în aprilie, cu 0,3%, la 204,62 miliarde lei, comparativ cu martie. Faţă de aprilie 2010, avansul a fost de 2,1%. Populaţia rămâne în continuare orientată către creditul în valută, cu un sold al finanţărilor de 62,8 miliarde lei, aproape dublu faţă de cel al împrumuturilor în monedă naţională, de 35,12 miliarde lei.

• BANCHERII, INTERESAŢI DOAR DE CÂŞTIGURI RAPIDE • Referindu-se la remuneraţia personalului din bănci, Isărescu a atras atenţia că mulţi bancheri au subevaluat riscurile pe termen lung la care s-au expus, fiindcă au urmărit doar câştigul pe termen scurt. „Cât de curând, se va discuta şi în România despre publicarea salariilor din sistemul bancar, aşa cum se discută acum în Anglia şi America. Mulţi bancheri s-au legat de câştigurile pe termen scurt şi aţi văzut că aceasta a fost considerată o sursă a crizei. Urmărind numai câştigul imediat, bancherii bine plătiţi au desconsiderat din sistem, nu pentru că au vrut ei, ci pentru că sistemul i-a îndemnat să facă aşa, să subevalueze riscurile pe termen lung”, a declarat oficialul băncii centrale.

Taguri articol


12