Ar trebui să conștientizăm că zicala din popor “gras, frumos și sănătos” nu este una fondată, că supraponderea și obezitatea câștigă teren din ce în ce mai mult, motivul principal fiind stilul de viață nesănătos.
Aprecierea indicelui de masă corporală se face după o formulă simplă: IMC = G(kg)/H2(m2), unde G este greutatea individului, iar H este înălțimea. Valori între 25 și 29,9 semnifică suprapondere, iar la peste 30 vorbim despre obezitate. S-a dovedit științific că riscul mortalității precoce este dublu la persoanele cu un indice de masă corporală peste 30.
Datele ultimului studiu efectuat în România în 2013 pe populația între 20 și 79 ani arată că peste 2/3 dintre români sunt supraponderali sau obezi. Această estimare nu include și copiii, în rândul cărora rata obezității a crescut foarte mult în ultimii ani.
Principalele riscuri pe care le implică obezitatea sunt: hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, cardiopatie ischemică inclusiv infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă congestivă, accident vascular cerebral, sindromul de apnee în somn, dislipidemie, cancer, infertilitate, depresie și lista ar putea continua cu siguranță.
Cel mai frecvent, obezitatea are dispoziție abdominală și apare în cadrul sindromului metabolic alături de alte elemente: creșterea trigliceridelor, scăderea colesterolului bun (HDL-C), creșterea tensiunii arteriale și valori crescute ale glicemiei. Identificarea persoanelor cu sindrom metabolic reprezintă o modalitate practică și extrem de utilă de depistare a pacienților cu risc crescut de a dezvolta diabet zaharat și afecțiuni cardiovasculare.
Se poate afirma că obezitatea este boala secolului XXI. Evaluarea pacientului obez este una extrem de complexă, cel mai în măsură să ne ajute fiind un medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Principalele recomandări în obezitate ar fi: un stil de viață sănătos care îmbină o dietă echilibrată cu exercițiul fizic, iar tratamentul patologiilor associate trebuie făcut concomitent cu schimbarea stilului de viață.
Nu există o pilulă magică pe care să o înghițim și să ne scape de excesul de grăsime peste noapte, slăbirea fiind de cele mai multe ori un efort de voință, un drum lung și anevoios. La capătul acestui drum ne vom regăsi sănătatea, stima și respectul de sine, vom fi oameni noi și vom ști să trăim armonios.
Centrul de cardioprevenție POZIMED - primul de acest gen din orașul Constanța - oferă consiliere medicală pentru un stil de viață sănătos, dietă, prevenirea obezității și monitorizează starea de sănătate a pacienților diagnosticați cu această boală. În plus, sunt disponibile consultații interdisciplinare și explorări funcționale pe diverse specialități medicale, pentru a asigura un serviciu integrat și complet pentru această categorie de pacienți.
Dr. Crețu Mihaela - medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice