Suntem mai aproape ca oricând să punem capăt acestei boli!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
OMS amintește

Suntem mai aproape ca oricând să punem capăt acestei boli!

Sănătate 17 Aprilie 2016 / 17:18 809 accesări

Omenirea este mai aproape ca oricând de eradicarea unor boli, dar pentru asta, specialiști ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) aduc unele precizări. Mai exact, OMS amintește că țările mai au la dispoziție două săptămâni pentru a schimba vaccinurile împotriva poliomielitei. Numărătoarea inversă a început duminică, 17 aprilie, a anunțat purtătorul de cuvânt al programului de eradicare a bolii pentru OMS, într-o conferință de presă la Geneva. Au trecut 18 luni de când OMS și 155 de țări și teritorii vizate se pregătesc pentru această mare schimbare, a spus el, citat de AFP, scrie Agerpres. Pentru a se asigura că tranziția are loc așa cum a fost planificat, mii de observatori independenți vor confirma absența vaccinului actual în instituțiile publice și private și în locurile de stocare frigorifice.

CE ESTE POLIOMIELITA Poliomielita este o boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizia totală în câteva ore. Ea îi afectează în principal pe copiii sub 5 ani. Poliovirusul sălbatic, din care nu au mai existat cazuri în Africa începând din august 2014, persistă astăzi în Afganistan și Pakistan, în timp ce boala era endemică în mai mult de 125 de țări în 1988. Dintre cele 3 tulpini de poliovirus sălbatic (de tip 1, 2 și 3), cea de tip 2 a fost eradicată în 1999. Infecțiile de vaccin sunt, în cazuri rare, cauzate de un tip de vaccin - vaccinul antipoliomielitic oral trivalent, numit și vaccin antipoliomielitic oral de tip 2 - care conține mici cantități de virus atenuat, dar viu. Acest vaccin reacționează în sistemul digestiv și poate fi transmis prin intermediul apei contaminate cu materii fecale. Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, experții OMS recomandă ca țările să folosească de acum o versiune numită bivalentă a vaccinului, care nu mai conține decât tulpini de tipurile 1 și 3. ”Aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres. ”Suntem mai aproape ca oricând să punem capăt poliomielitei în întreaga lume, motiv pentru care suntem capabili să efectuăm această înlocuire sincronizată”, a declarat la rândul său directorul OMS pentru eradicarea poliomielitei, Michel Zaffran.

EPISOADE EPIDEMICE În ţara noastră, potrivit datelor statistice oferite de viata-medicala.ro, au evoluat mai multe episoade epidemice, în anii 1927, 1955, 1980-1982 (221 de cazuri, determinate de virusuri polio sălbatice tip 2 şi 3) şi în perioada 11 noiembrie 1990 - 25 aprilie 1992 (13 cazuri, determinate de virusul polio sălbatic tip 1, care a implicat în special copii rromi nevaccinaţi, mulţi dintre ei infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane HIV). Ultimul caz de poliomielită din România a fost înregistrat în aprilie 1992 și a fost tot la un copil de etnie rromă, din judeţul Giurgiu, care nu fusese niciodată vaccinat. Menționăm, de asemenea, potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, că regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%. În 2015, în perioada 20-25 aprilie, în judetul nostru au avut loc, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare”, o serie de activităţi de informare şi implicare a publicului-ţintă și de abordare a provocărilor legate de vaccinare. Totodată, 2015 a marcat a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării, tema campaniei fiind: Angajament pentru imunizare - cum poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare?

Taguri articol


12