• „NU VOM MAI FI ULTIMII” • „Cifra cu care ne-am obişnuit, cea care spune că inflaţia din România este cea mai mare din Europa, de 8%, va coborî, în această lună, probabil spre 5% şi nu vom mai fi ultimii din Europa” , a declarat vineri guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu, precizând că impactul majorării TVA asupra inflaţiei nu a fost uniform. „Preţurile s-au mişcat foarte mult la mărfuri alimentare dar, de la un punct încolo, produsele s-au scumpit din alte considerente”, a spus Isărescu.
• „BANCHERII SE PLÂNG DEGEABA” • Nu este singura veste bună. Potrivit guvernatorului BNR, dobânzile la creditele în lei pentru firme şi populaţie vor începe să coboare spre nivelul dobânzii-cheie. „Totul ţine de încredere. În prezent, bancherii stau cu dobânzile la 12%, în timp ce rata BNR este de 6,25%, şi tot ei se plâng că banca centrală nu stimulează creditarea. Ce putem noi să facem? Putem reduce dobânda, iar a noastră este la 6%. Ei stau la 12% din două motive: neîncrederea şi fragmentarea pieţei. Nu au avut încredere în trecerea acestui impas cu inflaţia şi au avut toate motivele să nu aibă. De asemenea, nu avem încă o piaţă care să se lege foarte bine, iar băncile se fragmentează între ele. Dobânzile din piaţă sunt unde sunt, dar lichiditatea este zonală - unii au prea multă, alţii prea puţină”, susţine Isărescu.
• „NE SPERIEM SINGURI” • Şeful băncii centrale nu vede motive din exterior care să aibă un impact prea mare asupra cursului, excepţie fiind cazul în care „ne speriem singuri şi introducem sperietura în comportamentul pieţelor”. „Evident, contează mult ce se întâmplă în exterior. Se vede mai întâi în prima de risc şi apoi în cursul de schimb. Până acum, impactul a fost minor şi nu vedem motive pentru un impact mai mare decât dacă ne speriem singuri”, a menţionat guvernatorul. În ceea ce priveşte evoluţia cursului, Isărescu a declarat că nu se întâmplă nimic deosebit faţă de alte valute. „Variaţiile cele mai mari le-a avut zlotul, Polonia apropiindu-se cel mai mult de ceea ce economiştii numesc flotare liberă a cursului. Dacă ne uităm la volatilitate, observăm că leul a fost cel mai stabil”, a declarat Isărescu.
• „DE BINE SAU DE RĂU”? • Guvernatorul mai spune că, pentru mulţi români, cursul de schimb a devenit o obsesie şi că este greşit să utilizezi paritatea leu/euro drept un indicator „ de bine şi de rău”. „Cum merge România? Rău, dacă leul se depreciază, şi foarte bine, dacă nu scade... Faptul că se mişcă nu e bine, nu? Am auzit voci care spuneau că leul a căzut la 4,27 lei/euro, după ce, în urmă cu puţină vreme, îi susţineau pe exportatorii care cereau un curs de 4,7 lei/euro. Nu poţi să ai încredere într-un asemenea comportament”, a declarat Mugur Isărescu.