Pentru supă: 3 bucăți praz mari sau 6 mai mici; 1 ceapă uscată; 50 gr unt (poate ceva mai mult); 3 cartofi mari sau 6 mici; 1 litru de supă de carne (pui, de preferat); o legătură de pătrunjel verde proaspăt; 1 gălbenuș de ou; sare și piper după gust; 250-300 gr frișcă lichidă (neîndulcită); cubulețe de bacon prăjite, crutoane de pâine sau bucățele de ciuperci champignon prăjite în unt sau ulei, pentru decorat și servit
Pentru crutoane: unt cât o nucă; sare (după gust); 2 căței de usturoi tocați bine de tot; puțin parmesan ras
Prazul și ceapa se taie felii subțiri și se prăjesc în untul topit, având grijă să nu se maronească (doar până devin moi și sticloase). Se adaugă cartofii tăiați cubulețe, supa de pui (oase) și pătrunjelul proaspăt tocat. Se fierb până devin legumele moi (cam 15 -20 minute). Se strecoară legumele, supa se păstrează într-un vas. Legumele se pun în blender (cu puțin lichid) și se fac piure, apoi se introduc înapoi în vasul în care a rămas supă. Se bate gălbenușul de ou cu puțină supă, după care se adaugă peste supa cu legume, se drege de sare și piper, se adaugă frișcă nebătută (sau smântână) și se pune din nou pe foc, dar nu se lasă la fiert. Se servește garnisită cu cubulețe de slăninuță prăjită, bucăți de ciupercuțe prăjite sau cu crutoane de pâine. Pâine neagră cu maia, să ne-nțelegem!
Crutoanele:
Se topește untul, se adaugă în el toate celelalte ingrediente și cu ajutorul unei pensule se ung două, trei felii de pâine. Se tăie bucățele apoi pâinea și se pune în tavă și se dă la cuptor până se prăjesc (se fac crocante).
În loc de unt, puteți folosi ulei, puteți renunța la ou, parmesan și smântână, și tot iese o supă gustoasă, cu textura fină și aromată a „cărnii“ prazului pe cerul gurii!
Secret:
Căliți feliile de ciupercuțe în ulei sau unt, presărând sare, apoi le băgați în supă! Va fi din categoria „bun, bun“!