Super Luna albastră sângerie, un eveniment astronomic rar, se va produce în această seară. Alexandru Mironov a explicat fenomenul pentru DC NEWS. Acest fenomen, atât de mediatizat, este o eclipsa totală de Lună, cunoscută și sub denumirea de ”Luna Albastră”. Alexandru Mironov spune că eclipsa „nu este ordinară”. Scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov a explicat că în acest moment Luna este în cel mai apropiat punct de Pământ. Numele de Lună albastră sau sângerie este dat în funcție de cum vrea fiecare persoană să vadă satelitul natural al Pământului. „Mecanismele cerului, spun mereu asta, sunt perfect exacte. Luna se află foarte aproape de noi. Este la punctul cel mai apropiat de Pământ. Atunci, razele Soarelui o bat iar noi o vedem de pe Pământ albastră, sângerie, depinde cum vrea fiecare”, precizează Alexandru Mironov.
SUPER LUNA ALBASTRĂ SÂNGERIE, SCENARII APOCALIPTICE
Scriitorul are și o explicație în ceea ce privește spaima care s-a instaurat în rândul unor persoane. „În timp, în istorie, circulă fel de fel de legende. Oamenii încă se mai sperie, mai ales dacă nu au fost deloc la școală”, transmite Mironov care mai spune că multele scenarii apocaliptice care au luat contur în jurul fenomenului de Super Lună albastră sângerie nu au niciun temei. „Dacă vrei neapărat să te sperii, te sperii. Poți să te sperii de orice”, a concluzionat acesta. sursa dcnews.ro.
CÂND VOM PUTEA VEDEA FENOMENUL COSMIC
Pe 31 ianuarie pe cer vor avea loc trei fenomene cosmice: apariţia unei luni albastre, o elipsă de lună şi perigeu lunar. Cele trei fenomene concomitente au fost denumite „superluna albastră sângerie“. Evenimentul a mai avut loc anterior în anul 1866. Fenomenul de Luna Albastră se produce atunci când au loc două luni pline în aceeaşi lună calendaristică. Atunci când luna trece prin faţa Pământului are loc eclipsa de lună, iar superluna se produce atunci când perigeul lunii coincide cu momentul lunii pline. În timpul superlunii, satelitul natural al Pământului va fi cu 14% mai luminos decât de obicei, iar fenomenul de lună sângerie se produce atunci când luna aflată în umbra Pământului capătă o culoare roşiatică.
Pe 1 ianuarie a avut loc prima lună plină din ianuarie, iar a doua va avea loc în 31 ianuarie sau 1 februarie, în funcţie de locul în care se află privitorul. De asemenea, superluna va avea loc în noaptea de 30 ianuarie, deşi practic fenomenul va avea loc cu o zi înainte ca luna să atingă apogeul, NASA a decis să catalogheze evenimentul ca fiind o superlună. Întregul fenomen va dura aproximativ o oră şi 15 minute, informează The Guardian. Conform Space, pe 31 ianuarie, Luna Albastră nu va putea fi vizibilă din toate regiunile planetei, deoarece a doua lună plină va fi vizibilă în aceste regiuni abia pe 1 februarie. Fenomenul va fi vizibil pe toată perioada în Alaska, Hawaii, America de Nord, Asia şi Australia. Superluna Albastră nu va putea fi vizibilă în România, însă doritorii pot să vizioneze online întregul eveniment. NASA va furniza imagini live cu evenimentul începând cu ora 5:30 am EST (12:30 ora României)