Supermarketurile îngheaţă emisiile frigiderelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Supermarketurile îngheaţă emisiile frigiderelor

Monden 08 August 2009 / 00:00 419 accesări

În mai puţin de doi ani, numărul supermarketurilor şi al producătorilor de sisteme de refrigerare ce participă la sistemul american de protecţie a mediului prin reducerea emisiilor a crescut de patru ori. Lansat în noiembrie 2007, parteneriatul GreenChill Advanced Refrigeration urmăreşte să elimine foosirea sistemelor de refrigerare cu emisii de ozon din supermarketurile din SUA. În prezent, la program participă 36 de supermarketuri cu 6.500 de magazine în 47 de state americane. Partenerii programului au reuşit să reducă emisiile de ozon şi de dioxid de carbon cu 8,5% anul trecut. Supermarketurile care iau parte la acest program emit mai puţin de 250 de kilograme de gaze pe an, comparativ cu media din industrie de aproximativ 500 de kilograme, anual. Supermarketurile cu performanţe importante în ce priveşte reducerea emisiilor de ozon şi dioxid de carbon sînt eligibile pentru un nou program, Store Certification Award. În luna septembrie a anului trecut, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a premiat Giant Eagle şi Harris Teeter pentru emiterea celei mai mici cantităţi de ozon dintre toţi partenerii programului GreenChill.

Schimbările climatice determină accelerarea topirii gheţarilor americani pînă la un nivel maxim al ultimilor 10-15 ani, situaţie ce expune ţara la riscuri legate de secetă şi de creşterea nivelului apelor. Un studiu american a evaluat trei gheţari din statele Alaska şi Washington şi indică o creştere importantă în viteza de topire. Oamenii de ştiinţă văd cei trei gheţari, Wolverine şi Gulkana din Alaska şi South Cascade din Washington, drept reprezentativi pentru situaţia celorlalţi gheţari din America. De asemenea, studiul a indicat faptul că gheţarii evaluaţi se topesc în acelaşi ritm, chiar dacă se află în zone cu climă diferită şi se află la distanţe de peste 24.000 de kilometri unul de altul. Cercetătorii au studiat aceşti gheţari mai bine de 50 de ani.



12