Superoperaţiune antiteroristă în Franţa! A fost vizată ultradreapta radicală care voia să ucidă imami

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un pensionar era şeful grupului

Superoperaţiune antiteroristă în Franţa! A fost vizată ultradreapta radicală care voia să ucidă imami

Externe 25 Iunie 2018 / 16:15 518 accesări

Nu este prima oară când autorităţile franceze „demolează” un grup radical. De data aceasta este vorba despre zece persoane din cadrul ultradreptei radicale, suspectate că plănuiau acţiuni violente vizând musulmani, au fost reţinute în cadrul unei vaste operaţiuni antiteroriste în mai multe locuri în Franţa, potrivit romaniatv.net. Aceste arestări, efectuate în noaptea de sâmbătă spre duminică, de către poliţişti din cadrul Direcţiei Generale a Securităţii Interne (DGSI), au fost operate în Corsica - unde au fost reţinuţi doi suspecţi, în regiunea pariziană, în Vienne şi în Charente-Maritime, a aflat AFP duminică din surse concordante. Între persoanele reţinute se află presupusul lider al acestei reţele, Guy S., un pensionar din Poliţia Naţională franceză care locuieşte la Charente-Maritime, potrivit unor surse apropiate anchetei, potrivit news.ro.

Suspecţii gravitau în jurul unui misterios grupuscul cu legături cu ultradreapta - intitulat "AFO" (Action des Forces Opérationnelles) şi condus de Guy S., care ”voia să-l transforme într-un grup mai dur”, a precizat una dintre aceste surse. Ei aveau ”un plan să treacă la o faptă violentă, cu contururi slab definite în acest stadiu, vizând persoane de confesiune musulmană”, a precizat altă sursă aporpiată anchetei. Supravegheri DGSI au dezvăluit că ”ei se aflau în legătură în vederea unei eventuale comiteri a unor acţiuni violente vizând presupuse ţinte în legătură cu islamul radical”, potrivit uneia dintre surse. Potrivit TF1-LCI, care a dezvăluit operaţiunea, ei ţinteau imami radicali, deţinuţi islamişti care ies din închisoare, dar şi femei care poartă văl, alese la întâmplare pe stradă, informează news.ro.

Ancheta urmează să stabilească gradul de avansare şi maturitatea planului. Potrivit legislaţiei în domeniul luptei antiteroriste, reţinereile preventive pot fi prelungite până la 96 de ore. Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de Interne Gérard Collomb a salutat ”angajamentul constant al DGSI, care veghează zilnic la protecţia francezilor faţă de orice acţiune violentă, indiferent de unde ar veni ea”.

Investigaţiile au arătat că presupuşii membri ai reţelei ”s-au organizat şi structurat în vederea confecţionării şi achiziţionării de armament”, potrivit unei surse. Iar diverse percheziţii au stabilit că anumiţi suspecţi le deţineau deja.

Operaţiunea, un rezultat ”al multor supravegheri” potrivit ministrului de Interne, s-a desfăşurat în baza unei Comisii Rogatorii a unui judecător antiterorist parizian sesizat printr-o procedură judiciară cu privire la o ”asociere terristă criminală de răufăcători”. Ea a fost lansată pe 14 iunie, în urma unei anchete preliminare declanşate de Parchetul Parisului pe 13 aprilie, ”după o importantă muncă (în domeniul) informaţiilor condusă de DGSI”, a subliniat Gérard Collomb într-un comunicat, scrie news.ro.

Dosarele judiciare ce implică mişcarea ultradreptei sunt rare în cadrul polului antiterorist de la Paris, acaparat din 2015 de ameninţarea jihadistă. În octombrie 2017, serviciile antiteroriste au destructurat un grupuscul al ultradreptei, adunat în jurul unui fost activist din cadrul mişcării regaliste Action Française, Logan Nisin. Arestat în iunie 2017, el a recunoscut că a înfiinţat "OAS", un grup care preia numele organizaţiei responsabile de o campanie sângeroasă contra independenţei Algeriei, în anii '60, cu sloganul ”Declanşarea unei remigraţii bazate pe teroare”. Grupul a plănuit atât să-i atace pe candidatul în alegerile prezidenţiale al La France Insoumise (LFI), Jean-Luc Mélenchon, şi pe Christophe Castaner, secretar de stat însărcinat cu Relaţiile cu Parlamentul şi fost primar la Forcalquier (Alpes-de-Haute-Provence), cât şi ţintească totodată "kebabs"-uri din Marsilia sau ”şantierul marii moschei de la Vitrolles, potrivit news.ro. Planul a căzut rapid, din cauză că nu a avut ”capacităţile”, potrivit anchetei. În notele sale, depuse în acest dosar şi la care AFP scrie că a avut acces, DGSI descrie trezirea ultradreptei în Franţa prin ”grupuscule concurente”, ”sudate” în jurul denunţării unei ”islamizări a Franţei” şi care înfloreşte din temeri legate de ameninţarea jihadistă. Totodată, ”capacităţile (lor) operaţionale par (...) limitate”, ţinând cont de acţiunile lor ”dispersate”, scriu serviciile de informaţii.

Patrick Calvar, un fost director al serviciilor franceze interne de informaţii (DGSI), îşi exprima îngrijorarea în 2016 faţă de o posibilă ”confruntare între ultradreapta şi lumea musulmană, nu islamiştii ci chiar lumea musulmană”. Preşedintele SOS Racisme Dominique Sopo consideră că acest caz arată că ”rasişti (...) se simt suficient de susţinuţi pentru a trece de la gândirea lor-pubelă la fapte sângeroase”.

Taguri articol


12