Superstiții ale lunii martie. De ce e bine să purtăm mărțișoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Românii de pretutindeni sărbătoresc sosirea primăverii

Superstiții ale lunii martie. De ce e bine să purtăm mărțișoare

Lifestyle 29 Februarie 2016 / 15:30 4698 accesări

Martie, denumită popular “Mărțișor”, este prima lună a primăverii, în care vremea se încălzește treptat și natura începe să prindă culoare. Această lună din an aduce în atenție sărbătoarea mărțișorului, pe 1 Martie, dar și una dintre cele mai cunoscute legende ale tradiției românești - Zilele Babei Dochia sau Babele. De la alegerea unei babe până la focurile ritualice şi împărţirea mucenicilor, luna martie este plină de superstiţii şi obiceiuri care îşi au originea în cele mai vechi timpuri. De altfel, în cultura modernă, martie este luna în care toate femeile sunt sărbătorite.

MĂRȚIȘOARE PROTECTOARE Simbol al primăverii, mărţişorului i s-au atribuit din cele mai vechi timpuri puteri speciale, asemănătoare celor unui talisman. Un protector al sănătăţii şi dragostei, micul obiect era purtat în trecut atât de fete, cât şi de băieţi. Iniţial, mărţişorul era o monedă din aur sau din argint, la care se ataşa o sfoară realizată din două fire răsucite (unul roşu şi altul alb). Exista credinţa conform căreia această amuletă aducea noroc şi fericire. Fetele purtau mărțișorul timp de 12 zile la gât, după care îl prindeau în păr şi îl ţineau astfel până se auzea cucul cântând, până înfloreau cireşii sau trandafirii, până veneau berzele sau rândunelele (de obicei, până la sfârşitul lunii martie). După aceea, cu şnurul legau o creangă a pomului, iar cu banul respectiv îşi cumpărau caş, pentru ca tot anul să le fie faţa frumoasă şi albă. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, iar albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii. În unele zone, scopul purtării mărţişorului este să îţi apropii soarele. În felul acesta se spune că te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea frumuseţe, veselie, sănătate, cinste şi iubire. Dăruind un mărţisor este ca şi cum ai dărui o fărâmă de soare. Un alt obicei de la sate este ca ţăranii să pună copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul, iar fetele îl poartă ca să nu le ardă soarele. Mai mult, tradiția spune că cine nu le poartă se va ofili. Oamenii mai ştiu că mărţişorul trebuie purtat ca un lucru sfânt, nu ca pe o podoabă sau ca pe o jucărie. Se spune că este bine să agăţăm şnurul în pomi și pentru roade bogate. Mulţi dintre românii din mediul rural cred că şnurul aşezat într-un cuib va ajuta cloştile să scoată mai mulţi pui. Tradiţia mărţişorului este celebrată în prima zi a lunii martie şi peste hotare - în Republica Moldova, Bulgaria, Albania sau Macedonia.

OBICEIUL ALEGERII UNEI BABE Conform tradiției, zilele cuprinse între 1 și 9 martie sunt zilele Babei Dochia sau Babele. Există obiceiul conform căruia trebuie să ne alegem o zi din cele nouă pentru a ne reprezenta. Se spune, astfel, că, așa cum va fi vremea în acea zi, așa ne va fi și nouă norocul în anul respectiv.

ALTE SUPERSTIȚII Există și foarte multe superstiții ale lunii martie legate de vreme. Dacă în martie bat vânturi, se spune că atunci luna mai va fi frumoasă. Totodată, dacă în martie tună și fulgeră, atunci anul va fi unul mănos. Se mai crede că, dacă în această lună plouă mult, atunci toamna va fi una ploioasă, iar dacă va cânta cucul în prima lună de primăvară, atunci anul va fi unul bogat și rodnic. Bătrânii se feresc să pronunţe numele şerpilor în luna martie. Ei cred că cel care va vorbi despre târâtoare riscă să le întâlnească atunci când va ieşi la muncile câmpului.

MĂCINICII Pe 9 martie se prăznuiesc sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. În credinţa populară se crede că pe 9 martie se deschid mormintele şi porţile Raiului pentru sufletele celor morţi, de aceea se dau de pomană Măcinicii (cunoscuţi şi sub numele de Bradoşi şi Sfinţi) - preparate din aluat în formă de 8 sau cerc. În funcţie de fiecare regiune a ţării, bărbaţii obişnuiesc să se cinstească în această zi cu 36, 40 sau 44 de pahare cu vin. În multe sate se aprind focuri ritualice, se ard resturile vegetale prin grădini sau se afumă prin cimitir.

Citește și:

Târgul de Mărțișoare, deschis și pe 1 Martie

„Mărțișoare“ care au aparținut familiei Goga, la licitație

Steven Seagal - caritate „made in USA” la Constanța

Taguri articol


12