Cercetătorii Universităţii din Zurich susţin că suplimentele de calciu cresc cu 86% riscul de infarct şi ar trebui luate cu precauţie. Calciul luat din alimente nu are o influenţă cardiovasculară semnificativă dar suplimentele de calciu pot creşte riscul unui atac de cord. Aceste suplimente alimentare, recomandate numai în cazul vârstnicilor şi femeilor la menopauză, cresc şi riscul de accident vascular cerebral şi de mortalitate cardiovasculară, potrivit unui studiu elaborat în Germania, pe 24.000 de subiecţi cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani. Timp de 11 ani, în rândul acestor persoane s-au înregistrat 354 de infarcte, 260 de accidente vasculare cerebrale şi 267 decese. Participanţii la acest studiu, care au luat zilnic peste 1.100 miligrame de calciu, au înregistrat un risc de infarct cu 31% mai mare decât cei care l-au luat într-o doză moderată, de circa 800 de miligrame.
Calciul provenit dintr-o dietă echilibrată este ingerat în mici cantităţi pe parcursul zilei, ceea ce facilitează absorbţia sa în organism, în timp ce suplimentele provoacă creşteri bruşte ale nivelului de calciu în sânge. Siguranţa administrării suplimentelor de calciu este examinată tot mai minuţios. Acest mineral trebuie considerat o componentă importantă a unei diete echilibrate şi nu un panaceu ieftin pentru problema universală a osteoporozei la menopauză.