Un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni susţine că suplimentele cu calciu administrate copiilor nu contribuie la prevenirea fracturilor. Jumătate din 2.900 de copii sănătoşi, cu vîrste între 3 şi 18 ani, au luat suplimente cu calciu timp de trei luni şi au fost supravegheaţi de medici încă şase luni de la întreruperea tratamentului. Copiii ce au luat suplimente cu calciu au avut un beneficiu extrem de modest în ceea ce priveşte densitatea osoasă, puţin susceptibil de reducerea riscului de fracturi. Densitatea osoasă în cazul copiilor care au luat suplimente cu calciu a fost cu doar 1,7% mai mare decît în cazul celor cărora nu li s-a administrat calciu. Efectele unei cure cu calciu persistă doar în cazul membrelor superioare la nivelul osului numit radius, dar sînt invizibile în raport cu masa osoasă totală.
Osteoporoza, o boală specifică femeilor care constă în micşorarea densităţii osoase, mai ales, după apariţia menopauzei, favorizează producerea fracturilor şi este o problemă de sănătate publică. De aici a apărut ideea medicilor de a interveni cît mai devreme pentru a întări masa osoasă prin intermediul unei activităţi fizice şi al alimentaţiei. Conform unui studiu american publicat în luna februarie, suplimentele de calciu şi de vitamina D nu oferă decît o protecţie limitată contra riscurilor de fracturi în cazul femeilor în vîrstă.
Specialiştii australieni sugerează ca suplimentele cu calciu să fie înlocuite de alte soluţii nutriţionale, precum concentraţii crescute de vitamina D şi consum mărit de legume şi fructe. Vitamina D, produsă de corp în momentul în care razele solare ating pielea, are rolul de a fixa calciul în organism. Laptele, peştele, ouăle şi ficatul sînt surse bogate în de vitamina D. Sînt necesare studii suplimentare în acest sens, mai ales în ceea ce priveşte copiii cu un regim alimentar sărac în calciu. Acumularea de calciu în schelet se accelerează la pubertate, dar datele despre această perioadă a vieţii sînt insuficiente.