Suplimentele alimentare de ulei de peşte, bogat în omega 3, nu au niciun efect în cazul persoanelor cu risc cardiovascular ridicat care primesc deja un tratament medicamentos, conform concluziilor unui vast studiu realizat în Italia şi publicat miercuri în SUA. ”Pe un grup ţintă de pacienţi cu multiple riscuri cardiovasculare (diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, tabagism şi obezitate) consumul cotidian de suplimente de omega 3 nu reduce rata mortalităţii”, susţin autorii studiului publicat în ultimul număr al revistei ”New England Journal of Medicine” (NEJM).
O serie de teste clinice precedente susţineau că aceste suplimente pot diminua riscurile cardiovasculare la subiecţii care suferă de insuficienţă cardiacă şi care au avut deja un infarct. Însă suplimentele de ulei de peşte nu au niciun efect preventiv împotriva fibrilaţiei auriculare, o tulburare frecventă a ritmului cardiac, conform rezultatelor unui mare experiment clinic realizat în 2010. Noul experiment a fost realizat în Italia, pe un eşantion de 12.513 voluntari, dintre care jumătate a primit în mod regulat suplimente de omega 3, iar jumătate a primit un placebo. La 12 ani după începerea acestui studiu, rata mortalităţii din cauza accidentelor vasculare cerebrale sau de infarct între cele două grupuri este de aproape 12%. Acest studiu a fost coordonat de Dr. Mario Negri de la Institutul de Cercetare Farmaceutică din Milano.