Supraveghere medicală non-stop

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Supraveghere medicală non-stop

Eveniment 01 Mai 2009 / 00:00 517 accesări

Reprezentanţii Comitetului de Coordonare de la nivelul Ministerului Sănătăţii (MS) s-au reunit din nou, ieri, pentru a analiza datele epidemiologice recente de la nivel internaţional referitoare la cazurile de îmbolnavire prin gripă umană cu nouă tulpină de virus, avînd în vedere că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis trecerea în faza cinci de alertă. Acest lucru înseamnă că acest virus identificat s-a transmis la nivel de comunitate în cel puţin două ţări dintr-o regiune OMS. MS a întărit supravegherea epidemiologică pe aeroporturi şi la punctele de trecere a frontierei şi a instituit sistemul de permanenţă epidemiologică la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti. Conform reglementărilor OMS, MS a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către 9 spitale de boli infecţioase, respectiv: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” - Bucureşti, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş” - Bucureşti, spitalele de boli infecţioase din centrele universitare din Cluj, Timişoara, Craiova, Iaşi, Tg. Mureş, Braşov şi Constanţa.

Un nou subtip de virus gripal care se transmite la om

Noul virus gripal A(H1N1), descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, pînă în prezent, nicăieri în lume. În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, iar boala cauzată a fost gravă într-un număr semnificativ de cazuri, în Mexic. Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sînt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gît. Pot aparea eventuale alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sînt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus. Medicii Ministerului Sănătăţii (MS) spun că noul virus gripal A(H1N1) se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, de la persoană la persoană, din picăturile răspîndite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci cînd picăturile sau secreţiile din nas sau gît ajung pe mîini sau pe alte suprafeţe care sînt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mîna la gură sau nas.

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii

Medicii recomandă intensificarea regulilor de igienă personală - în special spălatul pe mîini; în lipsa batistei, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manşetei (nu se recomandă strănutul în palmă); evitarea automedicaţiei; evitarea călătoriilor în ţările care s-au anunţat posibile cazuri de îmbolnăvire. În cazul în care acestea sînt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală. Gripă umană cu nouă tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Medicii reamintesc că simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sînt similare cu cele întîlnite în cazul gripei obişnuite.

Călătorii sînt sfătuiţi…

Orice persoană care prezintă semne de gripă - febră, simptome respiratorii - şi care s-a întors, în ultimele şapte zile, din zonele în care au fost înregistrate cazuri, trebuie să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia. În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea în vedere următorele: izolarea la domiciliu; purtarea de mască care să acopere atît gura, cît şi nasul (inclusiv la domiciliu); anunţarea imediată a medicului de familie; în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).



12