Vești bune pentru turiștii care preferă mai mult stațiunile din sudul litoralului, dar și pentru localnicii care își doresc să se relaxeze undeva aproape de casă. Săptămâna aceasta, a fost semnat contractul de finanțare pentru un proiect ce privește amenajarea lacului Belona din Eforie Nord. Potrivit reprezentanților Primăriei Eforie, proiectul vizează amenajarea în scop turistic a obiectivului, valorificarea lui prin crearea infrastructurii de agrement în vederea atragerii de turişti şi, implicit, crearea mai multor locuri de muncă. „În acest moment, lacul Belona este un obiectiv turistic natural de utilitate publică, ce se află într-o stare de degradare”, spun autoritățile.
CE PRESUPUNE AMENAJAREA
În cadrul proiectului, sunt prevăzute lucrări de ecologizare prin dragare, consolidarea malurilor, defrișarea controlată a unor zone cu stuf și asigurarea aerării lacului în vederea reîmprospătării și oxigenării continue a acestuia. Totodată, promenada din jur va fi amenajată, vor fi create alei pietonale iluminate, pontoane, piste și parcări pentru biciclete, mobilier urban și cișmele. Nu vor lipsi nici spațiile verzi, ce vor cuprinde jardiniere cu plante decorative, flori, arbori, arbuști și gazon. Va exista și un foișor de circa 20 de metri, realizat dintr-o structură metalică și dotat cu scări pentru acces pietonal. Evident, turnul belvedere va fi optimizat pentru persoanele cu dizabilități, cu un elevator.
CÂT COSTĂ PROIECTUL ȘI DE UNDE PROVIN BANII
Valoarea totală a proiectului „Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, Oraşul Eforie” este de aproximativ 4,5 milioane de euro. Din aceștia, 85% provin de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% vor fi alocați de la bugetul de stat, iar restul de 2% reprezintă rata de cofinanțare a Primăriei Orașului Eforie. Durata estimată de implementare este de 36 luni. „Acest proiect este primul, dar îi asigur pe locuitorii orașului că vor urma multe altele, la fel de importante. Mai mult ca oricând, prioritatea mea rămâne accesarea fondurilor europene. Cu ajutorul acestor investiții, vom putea să îmbunătățim imaginea orașului Eforie, să creștem nivelul de confort, astfel încât din ce în ce mai mulți turiști să aleagă stațiunea noastră ca loc de petrecere a vacanței”, a precizat primarul din Eforie, Robert Nicolae Șerban. Autoritățile mai susțin că, după amenajarea lacului, numărul turiștilor va crește cu peste 15% faţă de anul 2015. De asemenea, economia se va dezvolta simțitor, iar numărul locurilor de muncă va fi mai mare. Lacul Belona se află în sudul oraşului Eforie şi a fost amenajat la sfârşitul anilor ‘50 pentru agrement, pe locul a două ochiuri de apă sărată. Acesta are o suprafaţă de circa 5,2 hectare şi o adâncime de aproape 6 metri.