Suspecţi de cămătărie, trimişi în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suspecţi de cămătărie, trimişi în judecată

Eveniment 29 Iunie 2011 / 00:00 1917 accesări

ÎMPRUMUTURI „SUVEICĂ”. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a 19 persoane din Constanţa pentru comiterea infracţiunilor de şantaj, participaţie improprie la folosirea creditului societăţii împotriva acesteia şi participaţie improprie la evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie 2009 – iunie 2010, inculpaţii l-au ameninţat şi agresat în repetate rânduri pe Ion Şerban, fostul şef al Miliţiei Economice, pentru a-l determina pe acesta să le dea sume importante de bani, reprezentând dobânzi şi rate din împrumuturi contractate anterior de partea vătămată. Conform procurorilor, Ion Şerban s-a adresat suspecţilor în intervalul de timp 2005 – 2010, acesta având nevoie de bani pentru a putea derula mai multe tranzacţii imobiliare. Oamenii legii spun că Şerban a făcut împrumuturi de la mai multe persoane, plătind pentru aceste datorii camete cuprinse între 10% şi 25% pe lună. Potrivit rechizitoriului, „având în vedere dobânzile foarte mari şi presiunile exercitate de împrumutători pentru plata lor, partea vătămată a fost atrasă forţat de aşa numiţii creditori, în alte împrumuturi, în sistem suveică. Exact acest tip de procedeu este urmat de toţi cămătarii în situaţii similare, în sensul că îl fac pe debitor să nu mai poată ieşi niciodatã din cercul vicios al împrumuturilor astfel contractate. În plus, dacă victima acestei suveici pierde o „rată” şi întârzie fie şi o zi, se ajunge la aplicarea de ”amenzi”, al căror cuantum este de genul 50% sau mai mult pe zi din întregul debit”.

A PLĂTIT DUBLU. Practic, Ion Şerban a fost nevoit să împrumute încontinuu bani de la inculpaţi şi de la rudele acestora, în cele din urmă ajungând la o datorie de 6.176.467 de lei. Procurorii spun că Ion Şerban a reuşit, în intervalul 2005 – 2010, să restituie dublul sumei, adică 12.080.118 lei, reprezentând atât sumele împrumutate cât şi dobânzile care i-au fost percepute. Cu toate acestea, datoriile, care au crescut în permanenţă ca urmare a „penalităţilor” aplicate de inculpaţi, nu au fost lichidate. Procurorii spun că, după instalarea crizei economice, profitul firmei lui Ion Şerban a scăzut considerabil, aşa că acesta a întâmpinat dificultăţi imense în încercarea de a plăti împrumuturile contractate. Cu toate acestea, spun anchetatorii, Ion Şerban a făcut plăţi în cuantum de 841.104 de lei, reprezentând dobânzi şi restituiri parţiale ale sumelor datorate. În momentul în care plăţile au început să întârzie, inculpaţii au devenit tot mai agresivi. Potrivit rechizitoriului, aceştia au început să facă vizite tot mai dese la sediul SC GTS Intermed SRL, pentru a-i transmite lui Ion Şerban avertismente. Oamenii legii spun că aceştia au devenit violenţi atât cu Ion Şerban cât şi cu membrii familiei acestuia sau cu angajaţii firmei.

„TE OMOR!”. Unii dintre inculpaţi, spun procurorii, au mers chiar la domiciliul victimei, unde „s-au dedat la acte de intimidare”, după cum se arată în rechizitoriu. Oamenii legii spun că Samet Tair, unul dintre inculpaţi, a intrat la un moment dat cu butelia în sediul societăţii lui Ion Şerban, a deschis robinetul, permiţând evacuarea gazului, după care a ameninţat că va arunca în aer imobilul dacă nu primeşte o sumă de bani. Convorbirile interceptate de anchetatori ilustrează perfect agresivitatea inculpaţilor. După ce află că Ion Şerban nu dispune de bani pentru a-i achita o rată, Samet Tair îl ameninţă: De dimineaţă stau la poarta ta, mă... Uite, îţi arăt eu mă! Eu dacă nu te bag în spital, să vezi tu, mă!”, „De dimineaţa până seara o să stau lângă tine”, „Eu stau după mata până îmi dai banii! Gata, vreau toţi banii! Banii mei, mă!”. „Cu mine nu mai stai de vorba. Cu mine te întâlneşti, ori îmi dai banii ori te omor!”, „Stai mă că vin eu la birou. Dacă nu te ia salvarea... şi sună la salvare... Sună mă că vin eu acolo ... Băi, cu mine dacă dai faţă-n faţă te omor! Mă duc cu lumânări la tine la poartă mă. N-o să mai dormi nici acasă, îţi promit!”. Samet Tair, Ali Tair, Ion Lucian Dragomir, Nagie Dragomir, Amet Ismail, Geilan Iusein, Iusein Ibraim, Nedret Serviş, Erdinci Ibraim, Benghiuzel Tair, Demiş Iaşar, Niat Iusein, Asan Memet, Bairam Memet, Albai Niat Memet, Erdinci Iuseim, Ali Iaşar, Arun Ismail şi Şeila Iusein vor fi judecaţi pentru şantaj, participaţie improprie la folosirea creditului societăţii împotriva acesteia şi participaţie improprie la evaziune fiscală. Procurorii spun că unii dintre suspecţii cercetaţi în dosar au reuşit să contracteze credite bancare, deşi pe hârtie nu au venituri sau locuri de muncă.



12