Suspecţii de terorism, fără şanse de exonerare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Supraveghere perpetuă

Suspecţii de terorism, fără şanse de exonerare

Monden 18 Decembrie 2013 / 00:00 440 accesări

Numele a cel puţin 700.000 de oameni din întreaga lume se află pe o listă secretă, administrată de oficiali americani, fiind vorba de indivizi despre care se afirmă că trebuie supravegheaţi cu atenţie. Informaţia a fost dată publicităţii de Susan Stellin, jurnalist în cadrul publicaţiei ”The New York Times”, într-o încercare de a face lumină asupra amplului program de supraveghere a comunicaţiilor electronice ale populaţiei. Bineînţeles că detaliile care duc la selectarea numelor de pe această listă au rămas secrete, ca să nu mai vorbim despre identificarea precisă a acestor persoane.

ETICHETĂ PERICULOASĂ La peste 12 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, agenţiile serviciilor secrete americane ţin tot felul de evidenţe conţinând numele unor persoane care ajung, mai devreme sau mai târziu, să intre sau să iasă pe teritoriul SUA, din cauza unor activităţi care ridică bănuieli sau suspiciuni de terorism. Încă din 2008, Uniunea pentru Libertăţi Civile din SUA (ACLU) afirma că un inspector general din cadrul Departamentului de Justiţie a găsit o listă conţinând numele a cel puţin 700.000 de persoane, aflată în baza de date a Centrului de Supraveghere a Terorismului, un departament din cadrul Biroului Federal de Investigaţii. Cinci ani mai târziu, cu siguranţă că lista s-a mărit, însă cetăţenii americani sau străini care ajung să fie supravegheaţi au mici şanse să afle cum de au ajuns pe lista suspecţilor. În plus, nu există niciun indiciu că presupuşii suspecţi vor avea vreodată şansa de a-şi dovedi buna-credinţă, căci nu poate fi vorba nici măcar de nevinovăţie.

VINOVAT FĂRĂ PROBE Lipsa de transparenţă este ceea ce îngrozeşte, pentru că o forţă de care cineva nici măcar nu are habar poate în mod eronat să afecteze, la un moment dat, viaţa unei persoane nevinovate. I s-a întâmplat lui Rahinah Ibrahim, ajunsă la vârsta de 48 de ani, fost doctorand al Universităţii Stanford din California. Femeia a fost citată să se prezinte la Tribunalul federal din San Francisco, lunea trecută, pentru a fi audiată cu privire la un incident din anul 2005, în urma căruia a aflat că se află pe lista de supraveghere a teroriştilor. Atunci, femeia, îmbrăcată în veşminte tradiţionale musulmane, făcea demersurile de a se îmbarca la bordul unui avion către Hawaii, pe Aeroportul Internaţional din San Francisco. A fost reţinută şi i s-a spus că se află pe lista celor supravegheaţi pentru acţiuni teroriste. Între timp a fost eliberată, nu i s-au adus vreodată acuzaţii oficiale şi nici măcar nu a primit vreo amendă. De atunci, Rahinah Ibrahim face demersuri încontinuu pentru a i se şterge numele de pe listă, mai ales că nu are legături cu persoane care să aibă probleme cu legea nicăieri în lume. Avocatul său, Elizabeth Pipkin, nu a obţinut informaţii dacă există vreun dosar pe numele clientei sale sau dacă a fost vreodată supravegheată. Aşa că Rahinah Ibrahim trăieşte în continuare cu teama că oricând ar putea fi din nou reţinută, interogată sau percheziţionată fără vreun motiv real.

Solicitat să ofere informaţii, purtătorul de cuvânt al Centrului pentru Supravegherea Terorismului a afirmat, pentru revista ”Times”, că mai puţin de un procent din numărul cetăţenilor americani şi din numărul cetăţenilor străini cu rezidenţă americană se află pe această listă. Însă acesta a refuzat să precizeze numărul!

Taguri articol


12