Suspiciunea de terorism n-are leac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suspiciunea de terorism n-are leac

Monden 25 Iulie 2014 / 00:00 283 accesări

Așa cum au anunțat și comentat pe larg multe organizații neguvernamentale care militează pentru respectarea libertăților civile, cetățenii americani și străini sunt incluși în secret pe lista neagră a SUA privind terorismul, de cele mai multe ori pe baza unor simple suspiciuni. Ceea ce este grav este că nici măcar nu este necesar să se concretizeze aceste suspiciuni. În schimb, numele ghinioniștilor suspectați de terorism pot rămâne acolo și după moartea lor. Aceste informații apar într-un document guvernamental dat publicității în premieră miercuri.

Documentul declasificat, de 166 pagini, redactat de Centrul Național al Contraterorismului (NCTC) și făcut public pe site-ul The Intercept, disecă instrucțiunile pe care diferite autorități americane trebuie să le urmeze pentru a înscrie pe cineva în principalele baze de date ale supravegherii antiteroriste. În cele cinci capitole ale ”Ghidului listelor de supraveghere”, întocmit în martie 2013, în colaborare cu 19 agenții militare și judiciare ale serviciilor de informații, aflăm că ”probele convingătoare și faptele concrete nu sunt absolut necesare pentru a avea suspiciuni rezonabile asupra implicării teroriste a unui individ” și este suficient să existe informații sau date care pot fi trecute într-un proces-verbal. Criticând jargonul documentului, The Intercept estimează că acesta reprezintă o extindere a autorității responsabililor guvernamentali pentru a numi suspecți de terorism pe baza unor vagi informații fragmentate.

EVOLUȚIE CONTINUĂ Site-ul The Intercept, co-fondat de jurnalistul Glenn Greenwald, care a dezvăluit scurgerile de informații ale fostului consultant al NSA Edward Snowden, subliniază că ghidul permite chiar morților să figureze printre cele circa 464.000 de nume listate. NCTC se teme, de fapt, că identitatea morților și documentele lor de călătorie ar putea fi reutilizate în mod fraudulos, potrivit unei tactici teroriste verificate, a explicat un purtător de cuvânt al agenției guvernamentale. Acesta a ținut să ne îngrijoreze și mai tare decât să ne liniștească prin faptul că listele de supraveghere continuă să fie actualizate ”pentru a se adapta amenințării difuze în continuă evoluție”. De exemplu, au fost revizuite în special după tentativa de atentat a nigerianului Umar Faruk Abdulmuttalab, care a încercat să detoneze la bordul unui avion, de Crăciunul din 2009, un explozibil disimulat. De atunci a fost instituită măsura care ne obligă să ne descălțăm la controlul pe aeroport!

Taguri articol


12