Suspiciuni că un centru de transplant pulmonar a fost acreditat sub presiune politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suspiciuni că un centru de transplant pulmonar a fost acreditat sub presiune politică

Sănătate 17 Noiembrie 2016 / 20:59 532 accesări
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că există suspiciuni serioase că centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic "Sfânta Maria" a fost acreditat sub presiune politică și, prin urmare, a decis să nu se înceapă activitatea de transplant.

"Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agenția Națională de Transplant și elaborează raportul, care va fi gata în șapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic 'Sfânta Maria' a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eșichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim", a spus Voiculescu.

El a afirmat că Agenția Națională de Transplant a acreditat Spitalul "Sfânta Maria" în luna martie a acestui an, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016.

"Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentație pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timișoara. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic 'Sfânta Maria' a constatat că nu putea avea grijă de pacienții transplantați după efectuarea operației, pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înființarea acestui compartiment era esențială și obligatorie pentru urmărirea post-operatorie", a arătat demnitarul.

Vlad Voiculescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu reprezentanți ai ANT și cu patru specialiști de la Eurotransplant, care proveneau de la centre din Olanda, Austria, Germania, Belgia, context în care s-a stabilit să fie realizat un audit în luna decembrie la Spitalul "Sfânta Maria", dar și la un alt centru care se află "în competiție" cu acesta și care, la rândul său, dorește să facă acest tip de transplant. Potrivit acestuia, scopul este de a se asigura o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și de a avea recomandări pentru ca România să aibă un centru la standarde europene în domeniu sau un plan despre cum ar putea fi dezvoltat în perioada imediat următoare.

"Am decis să nu începem activitatea la acest centru în interesul pacientului român și nu în defavoarea lui", a explicat ministrul Sănătății.

El a spus că, în prezent, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar la Viena se află 5 pacienți români.

"Un transplant pulmonar la Viena costă în jur la 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la 'Sfânta Maria' am primit o primă cerere pentru decontare care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro după care am rugat o justificare a costurilor, răspunsul dumnealor a venit nu în cuvinte, ci în alte cifre. Dintr-odată costa 80.000 de euro. (...) În acest moment sunt 5 pacienți pe lista de așteptare la Viena la AKH. (...) În general, durata medie de așteptare pentru un transplant pentru plămâni la Viena este de circa 12 luni. Este valabil pentru majoritatea centrelor", a afirmat demnitarul.

Vlad Voiculescu a explicat că nu există în privința transplantului pulmonar "o exclusivitate" la clinica AKH Viena, iar pacienții pot să aibă mai mult oferte și de la alte clinici din străinătate. "Există 5-6 clinici în Europa la care se poate apela", a arătat ministrul.



12