Suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la Osmancea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la Osmancea

Eveniment 08 Iulie 2013 / 00:00 464 accesări

Şase familii din Osmancea au cumpărat, săptămâna trecută, carne de porc de la un vecin, crezând că fac o afacere. Ulterior au aflat că animalul nu a fost sacrificat, ci a murit în condiţii suspecte. Deşi carnea nu arăta a fi proaspătă şi avea chiar şi un miros ciudat, oamenii au pus totul pe seama căldurii de afară şi au preparat-o. Urmările nu au întârziat să apară. O adolescentă de 14 ani a ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) din Constanţa, prezentând simptomele unei toxiinfecţii alimentare: dureri abdominale, febră, vărsături. Mama acesteia, Elena Hriscă, susţine că a cumpărat, săptămâna trecută, 19 kilograme de carne de porc de la un vecin, iar după ce au preparat-o şi au mâncat-o, fiicei sale i s-a făcut rău. Femeia susţine că şi un frate de-al ei, care a mâncat din aceeaşi carne, se simte rău, însă îi este teamă să se prezinte la medic. „Mai mulţi vecini au zis că nu au auzit porcul guiţând în ziua în care vecinul susţine că l-a tăiat. E posibil ca animalul să fi fost bolnav şi, după ce a murit, proprietarul ne-a vândut carnea ca să nu iasă în pagubă”, a declarat Elena Hriscă. Alte şase familii din localitate, care au cumpărat carne de la acelaşi vecin, aşteaptă rezultatele anchetei autorităţilor şi se tem că animalul ar fi putut fi infectat cu trichinella spiralis. Elena Hriscă a depus şi o plângere la Poliţia din Mereni, iar oamenii legii au demarat o anchetă. „Pe 2 iulie, un bărbat a vândut o jumătate de porc mai multor persoane din Osmancea, cealaltă parte păstrând-o pentru consumul propriu”, a declarat şeful Postului de Poliţie Mereni, ag. Adrian Stan. Poliţiştii spun că, după ce a aflat că fiica Elenei Hriscă e internată în spital la Constanţa, stăpânul animalului s-ar fi prezentat la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa cu o bucată de carne pentru analize, apoi s-ar fi dus la sătenii cărora le-a vândut carnea, a recuperat-o şi ar fi distrus-o. Ancheta poliţiştilor este în plină desfăşurare. Cazul a intrat şi în atenţia DSVSA Constanţa şi a Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.

„La sfârşitul săptămânii (trecute - n.r.), o echipă de la DSVSA s-a deplasat la Osmancea, a prelevat probe în vederea efectuării analizelor de laborator cu privire la calitatea cărnii de porc, iar ancheta este în desfăşurare. Cei care cumpără carne de la persoane neautorizate îşi asumă un risc. Legea prevede că sacrificarea animalelor în gospodărie se face doar pentru consumul propriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanţa, Corina Ivanciu.



12