Se spune că fără zăpadă, bucate tradiţionale şi colinde, Crăciunul îşi pierde din farmecul său de poveste. De ani buni, de când s-a stabilit în Canada, Ştefan Hruşcă a făcut o frumoasă tradiţie din a se întoarce acasă, în prag de sărbători, pentru a-i colinda pe români, aşa cum făcea odinioară în Maramureşul natal, la Ieud. La Constanţa, cel mai aşteptat şi autentic colindător a venit, ieri seară, odată cu primii fulgi de zăpadă. „Am venit cu viscolul. Dar se zice că fără omăt, fără zăpadă, colindele parcă nu sună aşa cum trebuie”, a spus Hruşcă, după primele colinde.
Timp de o oră, îndrăgitul „rapsod”, împreună cu Radu Rotaru, la clape şi Mario Florescu - percuţie, i-a colindat pe constănţenii prezenţi la Maritimo Shopping Center. Astfel, aproximativ 500 de spectatori... ad-hoc, mulţi dintre ei copii, însoţiţi de părinţi, au beneficiat de „colinda” atât de specială a lui Hruşcă, intrarea la eveniment fiind liberă.
COLINDE MAI CUNOSCUTE ŞI MAI PUŢIN CUNOSCUTE „V-am adus, în această seară, colinde mai cunoscute, colinde mai puţin cunoscute... care sunt prezente pe cel mai nou album pe care l-am scos în această iarnă, „La mijlocu’ cerului”. Aşa s-a numit şi turneul nostru pe care l-am susţinut de pe 27 noiembrie, la românii din Italia, din Bruxelles, din Luxemburg. Mâine (n.r. astăzi) avem un spectacol la Sala Palatului, apoi vom trece Oceanul pentru a le cânta şi românilor din Canada”, a spus Ştefan Hruşcă.
Referitor la piesele de pe noul său album, acesta a ţinut să specifice că le-a cules de la maramureşenii din Ucraina, care şi-au păstrat datinile, portul şi cântările. „Eu culeg colinde străbune, pe care le înregistrez în modul meu de a le rosti”, a precizat Hruşcă. Şi, într-adevăr, nu a dezamăgit, prima „mostră” fiind chiar colindul care dă numele materialului discografic, „La mijlocu’ cerului”.
Pentru că publicul a fost cald, primitor, dar mai ales receptiv, fredonând la unison refrenele colindelor cunoscute, Hruşcă le-a oferit un bonus nelipsit din cadrul cântărilor sale de Crăciun: emoţionanta „Rugă pentru părinţi”. A urmat un alt cântec, pe versurile lui Adrian Păunescu, „Întoarcerea ţăranului”, precum şi cântece din Maramureşul natal: „Săracă inima me’”, apoi alte colinde.
Concertul a fost urmat de o sesiune de autografe, la care s-au înghesuit zeci de admiratori.