În urma unui control efectuat în anul 2014 la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au descoperit în celula lui Cristian Borcea 443 de comprimate de medicamente psihotrope, conform postului de televiziune România TV. Asta în condițiile în care, chiar dacă el ar fi avut prescripție pentru toate pilulele, acestea ar fi trebuit păstrate în dispensarul unității de detenție. "S-a constatat că la data de 22.07.2014, când se afla în custodia Penitenciarului Poarta Albă, a fost supus unei percheziţii în urma căreia în bagaje s-au găsit mai multe pungi cu medicamente. Printre aceste pungi se aflau un număr de 443 de pastile de medicamente psihotrope (pentru acest tratament avea recomandare de la psihiatru)", se arată într-un raport al Corpului de control al ANP, citat de România TV.
Conform sursei deja citate, inspectorii ANP au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu privire la situația constatată. "Cantitatea mare de substanţe psihotrope găsite asupra deţinutului nu se justifică. În plus, între cele trei opisuri de medicamente ce îl privesc pe deţinutul Borcea Cristian aflate la fişa lui medicală există mari discrepanţe ce nu pot fi justificate în ceea ce priveşte medicaţia psihotropă", se mai arată în raportul citat de România TV.
Reprezentanții ANP au emis ieri un punct de vedere referitor la informațiile care au apărut în presă. "La sfârșitul anului 2014, directorul general, chestor de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan, a dispus efectuarea unui control la Penitenciarul Spital Poarta Albă și Penitenciarul Poarta Albă. Ca urmare a verificărilor efectuate, în luna decembrie 2014, au fost dispuse mai multe măsuri, printre care: sesizarea in rem a organelor de cercetare penală (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța), remedierea deficiențelor constatate, schimbarea conducerii Penitenciarului Spital Poarta Albă (director, director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, director adjunct pe probleme medicale și șef birou logistică) și sesizarea comisiilor de disciplină competente (Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, cele două unități penitenciare verificate), pentru neglijență manifestată în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În urma analizei acestor comisii, au fost sancționați disciplinar opt funcționari publici cu statut special", se arată într-un comunicat remis miercuri de ANP.