Reprezentanţii unei companii tech avertizează că, în urma atacului cibernetic mondial, au fost afectate ”sute de mii de calculatoare” de la aproximativ 30.000 de organizaţii şi agenţii guvernamentale din China, transmite France Presse, citat de news.ro.
Virusul WannaCry a atacat calculatoarele din 29.372 de instituţii, fiind vorba de agenţii guvernamentale, spitale, universităţi şi bancomate din China. Impactul acestui atac cibernetic mondial s-a dovedit ceva mai mic în restul ţărilor din Asia.
Între timp, guvernele, companiile şi experţii tech din întreaga lume se pregătesc luni pentru o posibilă agravare a atacului cibernetic, care a afectat până în acest moment 150 de ţări din lume.
Acest atac cibernetic a început vineri şi a vizat la întâmplare atât bănci, spitale, companii private, cât şi agenţii guvernamentale. De asemenea, impactul s-a dovedit cel mai puternic în ţările europene şi a paralizat calculatoarele sistemului sanitar din Marea Britanie.
WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.
Ransomware a profitat de o breşă de securitate din Windows, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituţii şi utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun.
Compania Qihoo 350 a precizat că virusul s-a răspândit extrem de rapid printre instituţiile acadenmice, iar peste 4.000 de universităţi şi instituţii de cercetare au fost afectate doar în China.
Experţii au dat puţine detalii despre daunele produse de virus, iar executivul chinez a explicat că are puţine informaţii despre situaţie.
Autorităţile de securitate cibernetică au precizat că virusul continuă să se răspândească în ţară, dar impactul iniţial a fost oarecum limitat.
PetroChina a anunţat că a deconectat timp de mai bine de 12 ore reţeaua care face legătura cu benzinăriile companiei din întreaga ţară, după căderea sistemului de plată online în China.
De asemenea, clienţii benzinăriilor au fost forţaţi să folosească bani cash.
În întreaga lume, autorităţile naţionale i-au avertizat pe utilizatori să aibă grijă la e-mailuri suspecte şi să-şi întărească securitatea calculatoarelor.