Sute de mii de decese provocate de „criminalul invizibili“! Cine ne distruge

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sute de mii de decese provocate de „criminalul invizibili“! Cine ne distruge

Sănătate 29 Iulie 2018 / 17:08 582 accesări

Din spusele cercetătorilor

Dacă până acum cei mai mulți dintre noi credeau că aerul poluat distruge plămânii, cercetătorii arată că sănătatea creierului este și ea pusă în pericol când respirăm substanțele poluante din atmosferă. Din ce în ce mai multe studii ştiinţifice demonstrează că respirarea aerului curat permite evitarea unui număr mare de boli cerebrovasculare și neurodegenerative. „Poluarea aerului constă în contaminarea pe scară largă, de multe ori invizibilă de bioaerosoli nocivi care conțin polen, spori, particule și substanțe toxice. Poluanții pot fi derivate din surse naturale sau pot fi provocaţi de activitatea omului”, a explicat profesorul Jacques Reis, conducătorul Grupului de Lucru de Medicină a Mediului al Federației Mondiale de Neurologie.

Potrivit raportului privind calitatea aerului întocmit de Agenția Europeană de Mediu (AEM) anual, în întreaga lume, poluarea aerului provoacă 9 milioane de decese, iar în Europa, 467.000. Și conform datelor publicate de OMS în luna mai, nouă persoane din zece respiră aer poluat, definit „criminalul invizibil“, aflat la originea a 10% din numărul total al deceselor.

În ultimii ani, oamenii de știință au investigat în detaliu modul în care toate acestea acţionează asupra creierului, iar astăzi emit ipoteza că poluarea ar fi cauza creșterii afecțiunilor neurologice în lume. „Poluanții intră în organism prin tractul respirator și digestiv provocând reacții inflamatorii și reuşesc să ajungă la creier prin fluxul sanguin sau prin tractul respirator superior – explică Reis – Până şi daunele asupra microbiotei intestinale pot avea un impact asupra creierului“. Lista posibilelor efecte nocive care pot fi legate de poluarea aerului este lungă: ateroscleroza, stresul oxidativ, răspunsurile inflamatorii pe tot corpul, deteriorarea vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale, alterarea mecanismelor de protecție ale barierei hemato-encefalică și probleme cardiace.



Ştiri recomandate

12