Poate fi o iniţiativă bună, însă de la vorbă până la faptă, mai ales în România, este un parcurs foarte lung. Mii de pensii ar putea fi recalculate şi este vorba despre românii care s-au pensionat până în anul 2011. Mai mulţi parlamentari au depus un proiect de modificare a legii pensiilor prin care să se recalculeze pensiile de la grupa I şi II de muncă după ce au sesizat o serie de inechităţi între veniturile celor care s-au pensionat înainte de acest an.
Pensionarii a căror pensie a fost stabilită anterior datei de 1 ianuarie 2011 vor beneficia de recalcularea pensiilor, potrivit unei inițiative legislative a parlamentarilor de la USR. Inițiatorii proiectului de modificare a legi susțin că s-a creat o discriminare între categoriile de pensionari, atunci când s-a dispus, prin HG nr. 291/2017 recalcularea unor drepturi de pensie. Mai exact, este vorba despre persoanele care au lucrat în același loc de muncă, în aceleași condiții și au avut aceiași ani de vechime, dar persoanele pensionate anterior datei de 1 ianuarie 2011 față de cele care s-au pensionat după această dată, au avut altă bază de calcul: “Inechitatea s-a produs ca urmare a majorării stagiului complet de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani, pentru determinarea punctajului anual”, susțin parlamentarii în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Mai mult, spun parlamentarii, există cauze în instanțe care s-au soluționat în favoarea celor care au contestat recalcularea pensiilor în acest mod, astfel că acum Casele de pensii teritoriale sunt obligate să refacă toate drepturile de pensie ale petiționarilor, în raportare la stagiul de cotizare aferent deciziei aflate în plată anterior datei la care s-a făcut recalcularea.
De asemenea, raportarea la stagiul complet de cotizare de 20 de ani pentru grupa I de muncă/specială sau de 25 de ani pentru grupa a II-a/deosebită pentru cei pensionați înainte de 1 aprilie 2011, a fost stabilită de o decizie a ÎCCJ. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, după art. 1691 se introduce un nou articol, art. 1692, cu următorul cuprins:
“(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 01 ianuarie 2011 și care au beneficiat de recalcularea punctajelor anuale în conformitate cu prevederile Legii nr. 192/2015, la determinarea punctajului mediu anual utilizându-se stagii complete de cotizare, diferite de cele avute în vedere la stabilirea pensiei, beneficiază de recalcularea punctajului mediu anual pe baza prevederilor Legii 155/2016 și a stagiului complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei”.
Proiectul mai prevede ca persoanelor care au obținut hotărâri judecătorești definitive, să li se recalculeze drepturile potrivit acestor decizii. Recalcularea va fi efectuată în termen de 6 luni, iar drepturile recalculate vor fi calculate și plătite de la data intrării în vigoare a acestor modificări.