Circa 325 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu o infecție cronică de hepatită B sau C și foarte puține știu acest lucru, potrivit cifrelor publicate vineri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și citate de AFP, scrie Agerpres. Potrivit OMS, care solicită un plan global pentru a lupta împotriva acestor boli virale, "cea mai mare parte a acestei populații nu a fost testată și nu are acces la tratament" și, prin urmare, "milioane de persoane" riscă să dezvolte o boală cronică sau un cancer și să moară. Virusul hepatitei ucide anual circa 1,34 milioane de oameni, "un număr comparabil cu cel al deceselor cauzate de tuberculoză și de SIDA", potrivit OMS.
"Cu toate acestea, mortalitatea provocată de hepatită este în creștere (+ 22% între 2000 și 2014), în timp ce numărul deceselor cauzate de tuberculoză și de SIDA este în scădere", a indicat dr. Gottfried Hirnschall, director al programului de combatere a hepatitei din cadrul OMS. Hepatita este o boală silențioasă, care poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Potrivit OMS, doar 9% dintre pacienții cu hepatită B și 20% dintre bolnavii de hepatită C știu că au contractat infecția.
De asemenea, potrivit lui Yvan Hutin, un specialist în această boală în cadrul OMS, numărul persoanelor care primesc tratament pentru aceste boli este extrem de redus. "Doar 8% dintre pacienții (1,7 milioane de persoane) care știu că suferă de hepatita B primesc tratament", a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.
Acest nivel scade la 7% (1,1 milioane de persoane) în cazul pacienților cu hepatită C. În 2015, circa 1,75 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul hepatitei C (HCV), crescând la 71 de milioane numărul persoanelor care trăiesc cu HCV.
De asemenea, potrivit OMS, 257 de milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitei B (HBV). Există vaccinuri împotriva hepatitei B, precum și tratamente care trebuie luate atunci când infecția este depistată. Potrivit OMS, pentru hepatita C nu există niciun vaccin, însă aceasta se poate vindeca în 2 sau 3 luni de tratament, costul acestuia ajungând în prezent la circa 200 de dolari de pacient. Hepatita B se transmite în principal de la mamă la copil și este prezentă în special în Asia de Est și de Sud-Est și în Australia, unde au fost raportate 115 milioane de cazuri.
A doua mare zonă afectată de hepatita B este Africa, cu 60 de milioane de cazuri.
Hepatita C, contractată prin sânge sau prin alte fluide corporale, este prezentă mai ales în țările orientale (15 milioane de cazuri), în Europa (14 milioane), în Africa (11 milioane) și în Asia de Sud-Est (10 milioane). OMS își propune să testeze 90% din populație și să trateze 80% dintre pacienți până în anul 2030. "Există deja teste rapide, care costă mai puțin de un dolar", a completat Hirnschall. Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei va fi sărbătorită la 28 iulie și va avea drept slogan "eliminarea hepatitei", informează AFP.