Sute de morți la granița dintre Iran și Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sute de morți la granița dintre Iran și Irak

Externe 13 Noiembrie 2017 / 16:46 619 accesări

Cutremurul violent, cu magnitudinea de 7,3 grade, care s-a produs duminică, la granița dintre Iran și Irak, a cauzat peste 350 de morți în cele două țări și aproape 5.000 de răniți. Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 32 de kilometri sud de orașul Halabja, într-o regiune muntoasă din estul Irakului, la aproximativ 200 kilometri nord-est de Bagdad și 400 kilometri de Teheran, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Magnitudinea replicilor a variat între 4,5 și 6,1, iar unda seismică a fost, de asemenea, resimțită în Turcia, Armenia, Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite. Seismul s-a produs puțin după miezul nopții, când cea mai mare parte a oamenilor se aflau în locuințe, și a fost resimțit mai puternic în Iran. Astfel, peste 20 de sate iraniene din provincia Kermanshah au suferit distrugeri, iar alimentarea cu apă și energie a fost întreruptă. Infrastructura rutieră din regiune a fost avariată, iar autoritățile au instalat spitale mobile în regiunile afectate.

În orașele Sanandaj și Qasr-e Shirin din vestul Iranului, oamenii au fost evacuați din locuințe în urma cutremurului violent. Esmail Najar, directorul Organizației Naționale pentru Managementul Dezastrelor, a declarat că mai mulți răniți sunt prinși sub dărâmături în regiunile Qasr-e Shirin și Sarpol-e Zahab din provincia Kermanshah. Martori din Sarpol-e Zahab spun că au fost îngroziți de peisajul pe care l-au zărit luni dimineața, spunând că jumătate dintre clădiri erau distruse. De altfel, au fost anunțate trei zile de doliu în provincia Kermanshah.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat toate autoritățile și instituțiile iraniene să '"alerge în ajutorul celor afectați în orele imediat următoare'" incidentului. Khamenei a anunțat că toate resursele administrative ale țării au fost mobilizate rapid pentru a preveni creșterea bilanțului victimelor. Acesta a făcut apel la forțele armate iraniene pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor de dărâmături și transferarea răniților către centrele medicale. Și președintele Hassan Rouhani a subliniat, într-o convorbire telefonică cu ministrul de Interne, nevoia unei mobilizări maxime din partea autorităților.

Luni, ministrul de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, s-a deplasat în provincia afectată de cutremur Kermanshah, însoțit de ministrul Sănătății, Hassan Qazizadeh Hashemi, șeful Semilunii Roșii iraniene, Ali Asqar Peivandi, și o delegație prezidențială, care are misiunea de a evalua derularea ajutorului de urgență oferit oamenilor afectați de cutremur și să raporteze implementarea măsurilor la locul dezastrului. Iran este una dintre țările cele mai active seismic din lume, mai multe falii majore traversând aproape 90% din teritoriul țării, iar cutremure devastatoare se produc frecvent. Cel mai violent seism din istoria modernă a Iranului a avut loc în iunie 1990 și a distrus orașele din nord Rudbar, Manjil și Lushan, precum și numeroase sate, numărul victimelor fiind de peste 37.000. Cutremurul produs în orașul Bam, din sud-estul țării, în decembrie 2003, a provocat moartea a 26.000 de persoane.

Taguri articol


12