Sute de organizații umanitare cer ONU încetarea conflictului din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sute de organizații umanitare cer ONU încetarea conflictului din Siria

01 Decembrie 2016 / 21:49 496 accesări

Peste 200 de organizații umanitare și care militează pentru drepturile omului au semnat joi un apel adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite să se sesizeze în dosarul sirian și să remedieze paralizia consiliului de securitate, informează AFP.

Într-o declarație publicată la New York, cei 223 de semnatari constată că membrii Consiliului de Securitate "i-au lăsat baltă" pe sirieni și nu au putut opri ofensiva asupra estului Alepului.

Organizațiile neguvernamentale au cerut celor 193 țări membre în Adunarea Generală a ONU să convoace o sesiune specială de urgență pentru a cere încetarea atacurilor asupra orașului Alep și accesul imediat al convoaielor umanitare destinate civililor asediați.

Conform unei dispoziții care datează din 1950, Adunarea Generală poate prelua atribuțiile Consiliului de Securitate în cazul în care acesta se dovedește incapabil să păstreze pacea și securitatea internațională, însă puterile sale sunt limitate.

Această dispoziție a fost deja utilizată de opt ori pentru a rezolva crize precum cea din Coreea în 1950, Congo în 1960 sau Afganistan în 1980, însă cu rezultate îndoielnice.

De la începutul conflictului din Siria, în 2011, Rusia a folosit de cinci ori dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a respinge rezoluții care acuzau guvernul de crime de război, în timp ce China a folosit de patru ori acest drept.

Contrar consiliului, nu există drept de veto în cadrul Adunării generale, dar deciziile sale nu sunt obligatorii.

Ea poate să exercite presiune și să ceară țărilor să acționeze în mod unilateral: o rezoluție din 1981 a convins mai multe țări să impună sancțiuni Africii de Sud în timpul politicii de apartheid.

Această inițiativă a societății civile se alătură celei a Canadei care a mobilizat deja 73 de țări pentru a cere o reuniune specială a Adunării Generale pentru a discuta situația din Siria.

Pe de altă parte, Franța împreună cu alte 10 țări, a inițiat o mișcare care ar interzice folosirea dreptului de veto în cazul unor atrocități de masă.

Printre cei 223 de semnatari ai petiției se numără Amnesty International, Human Rights Watch, Oxfam, CARE International, Save the Children și 63 de organizații siriene.



12