Sute de persoane au manifestat în Arizona în semn de susținere pentru familia Bodnariu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sute de persoane au manifestat în Arizona în semn de susținere pentru familia Bodnariu

17 Aprilie 2016 / 16:04 879 accesări

Sute de persoane au manifestat, sâmbătă, în statul american Arizona în semn de susţinere faţă de cazul familiei Bodnariu, ai cărui copii au fost luaţi de statul norvegian, ca parte a unui protest global care s-a desfăşurat în peste 50 de oraşe din toată lumea, scrie azcentral.com.

Protestatarii au ieşit pe străzile din Phoenix, capitala statului Arizona, sudul SUA, pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de Marius şi Ruth Bodnariu, ai căror copii au fost luaţi de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia (Barnevernet), fiind acuzaţi de "îndoctrinare" şi "abuzuri fizice".

Manifestanţii, adunaţi în faţa Curţii de Justiţie din comitatul Maricopa, au scandat în română şi în engleză mesaje de încurajare pentru familia norvegiano-română.

Demonstraţia din Phoenix face parte din cele 50 de astfel de manifestaţii care s-au desfăşurat în oraşe din lumea întreagă pentru a condamna serviciile pentru protecţia copilului din Norvegia pentru decizia din luna noiembrie de a lua din custodia familiei Bodnariu cei cinci copii cu vârste cuprinse între trei luni şi nouă ani.

"Este sfâşietor să-mi imaginez prin ce trec", a declarat Ema Hasna, o mamă a doi copii, originară din România, care a participat la protestul de sâmbătă din Phoenix.

"Doar gândul că suntem părinţi şi noi şi că ne-ar putea fi luaţi copii este inimaginabil, nu există cuvinte suficiente pentru a descrie suferinţa prin care trec", a adăugat românca stabilită în Glendale.

Republicanul american Trent Franks, reprezentant în Congresul american, a vorbit la demonstraţia de sâmbătă, organizată de un grup de lideri civici şi religioşi româno-americani.

El spune că ceea ce s-a întâmplat în cazul familiei Bodnariu în Norvegia se întâmplă şi în Arizona şi a insistat asupra importanţei unor reglementări în baza cărora serviciile pentru protecţia copilului fie trase la răspundere pentru acţiunile lor.

"Atât de mulţi oameni care fac parte din sistemul din Arizona (de protecţie a copiilor) sunt dedicaţi cu adevărat în a face tot ce e corect pentru binele copiilor", a declarat Franks, fostul director al Serviciilor pentru Protecţia Copiilor din Arizona.

"Dar, cu toate acestea, am văzut şi cazuri izolate în care nu s-a întâmplat acest lucru", a adăugat acesta.

Franks susţine că, în majoritatea cazurilor, famiile pot oferi cel mai bun mediu pentru dezvoltarea unui copil. "Dacă cineva ar veni la mine acasă şi ar vrea să mă aresteze pentru crimă, ar fi mai puţin traumatizant pentru mine decât dacă m-ar anunţa că-mi ia gemenii de şapte ani", a explicat Franks.

Hasna spune că şi alte familii de imigranţi care s-au confruntat cu astfel de cazuri s-au simţit încurajate să vorbească despre experienţa lor cu Barnevernet. "Le-a fost teamă să vorbească despre aceste lucruri întrucât cei de la Barnevernet i-au ameninţat că, dacă spun ceva, nu-şi vor mai vedea vreodată copiii", susţine Ema Hasna.

Proteste similare au avut loc şi în statul american Washington, în oraşul Seattle, în Westlake Park, scrie komonews.com. Sora lui Marius Bodnariu locuieşte în apropiere de Portland, statul Oregon.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de către Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce două dintre fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Taguri articol


12