Sute de persoane au vrut să vadă primul planetariu mobil din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sute de persoane au vrut să vadă primul planetariu mobil din România

Ştiință 18 Septembrie 2016 / 07:40 1955 accesări

Sute de clujeni, mai ales copii, au participat sâmbătă și alte sute de persoane s-au înscris pentru duminică la prezentări referitoare la tainele universului, în primul planetariu mobil din România.

Primul planetariu mobil din România este prezentat la Cluj-Napoca, sâmbătă și duminică, alături de robotul Curiosity, iar organizatori ai evenimentului au declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, că mai ales copiii sunt foarte interesați să afle lucruri despre univers.

''Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelații, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unei serii de proiecții spectaculoase însoțite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri. (...) Proiectul este unul unic prin caracterul său educațional și interactiv'', arată organizatorii.

În cadrul evenimentului de la Cluj, intitulat ''Exploratori ai Universului: Galileo Galilei și Curiosity'', este prezentată și o hartă 1:1 a boltei cerești de deasupra Clujului, însoțită de explicații, informații privitoare la exploratorii spațiului, constelații și planete, dar și o proiecție 3D a unor asteroizi în mișcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali. De asemenea, cei prezenți la eveniment sunt purtați de telescopul Hubble în tainele universului.

''Noi ne-am dat seama că astronomia e tratată foarte sumar în școli sau, cel puțin, că prezentările care se fac nu sunt ambalate într-un mod interactiv și atractiv pentru copii. E important ca ei să poată pune întrebări, să-și exprime bucuria liberi și să își dea seama de frumusețea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o știință în plină expansiune, căreia i se acordă o atenție din ce în ce mai mare și de către publicul larg. Cine știe? Următorul Gagarin s-ar putea naște la Cluj'', spune inițiatorul și coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educațional, Adrian Filpișan.

Proiectul Planetariu Mobil Educațional este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.

Taguri articol


12