Sute de persoane stau la coadă, miercuri, la serviciile de înmatriculări auto din mai multe oraşe ale ţării, în condiţiile în care începând de miercuri nu se mai aplică taxa de mediu pentru autovehicule. "Trebuie să profităm, nu ştim cine vine la putere şi schimbă iar radical", a declarat un ieşean.
Cluj
Peste 180 de persoane stau, miercuri dimineață, la coadă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj pentru a-și depune cererile privind înmatricularea mașinilor, primii sosind la ora 5, deși programul cu publicul a început la ora 8.30.
Clujenii care s-au așezat, miercuri, la coadă au primit bonuri de ordine emise de instituție ca o măsură de evitare a aglomerației, dar timpul de așteptare pentru procesarea dosarelor a rămas foarte mare. Astfel, de la ora 8.30 până după ora 9 au fost procesate la cele patru ghișee deschise doar 15 dosare.
”Am venit la ora 8, dar în ritmul acesta va trebui să aștept cel puțin două ore la coadă până să ajung la ghișeu”, a spus un bărbat.
Reprezentanții SPCRPCÎV Cluj au declarat că au fost emise 181 de numere de ordine, în condițiile în care se pot procesa zilnic între 170 și 190 de dosare în funcție de complexitatea acestora.
Prefectura Cluj a dispus luarea unor măsuri de evitare a aglomeraţiei la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj, ținând cont de faptul că, de la 1 februarie, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să achite timbrul de mediu. Astfel, serviciul va elibera zilnic, în timpul programului cu publicul, peste 150 de numere de ordine.
"Pentru a preîntâmpina aglomeraţia la ghişeele SPCRPCÎV Cluj, datorată unei posibile creşteri a numărului de cereri pentru înmatricularea autovehiculelor şi pentru a oferi acest serviciu unui număr cât mai mare de cetăţeni, Prefectura Cluj recomandă și utilizarea sistemului de programare online”, au afirmat reprezentanţii Prefecturii Cluj.
Olt
Aproape o sută de olteni aştepteaptă, miercuri dimineaţa, la Serviciul de Înmatriculări şi Permise din Slatina, în prima zi în care nu se mai plăteşte timbrul de mediu.Deşi se prelucrează doar 60 de dosare pe zi, oamenii au declaratcă aşteptă chiar şi de la ora 3.00 pentru a lua bon de ordine pentru zilele următoare.
"Stăm de la 3.00. Nu eram singură, eram aproximativ 25 de persoane. Am ştiu că va fi aglomeraţie de aceea am vrut să venim din timp”, a declarat o femeie.
Tocmai pentru că se preconiza un aflux mare de oameni la înmatriculări, odată cu eliminarea timbrului de mediu, la acest serviciu din subordinea Prefecturii Olt a fost instalat, marţi, un sistem electronic de eliberare de bonuri de ordine pentru evitarea cozilor. Sistemul eliberează bonuri de ordine şi pentru eliberarea de permise, fotografii pentru permise, radieri sau pentru înscrierea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.
Cu toate acestea, miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, la Serviciul de Înmatriculări şi Permise s-au format cozi, oamenii aşteptând chiar şi de la ora 3.00. Mulţimea a fost oprită de doi poliţişti locali, la intrare în sediul serviciului, aceştia permiţându-le accesul pe rând.
Sistemul electronic pentru eliberarea de bonuri de ordine a fost instalat şi testat, marţi. Angajaţii Serviciului Înmatriculări procesează doar 60 de dosare pe zi, astfel că cei care au primit bonuri de ordine peste această cifră au fost programaţi în zilele următoare.
"În prima fază, timp de câteva zile, acest program va funcţiona doar pentru eliberarea bonurilor de ordine, începând cu 9.30 şi până la 16.00. În perioada 8.30 - 9.30, vom încerca să facem şi o programare online. Conform calculelor noastre, în fiecare oră vor fi procesaţi şase-şapte cetăţeni. Astfel că, pe zi, vor fi procesate 60 de dosare pentru înmatriculări, rămânând să rezervăm zece locuri zilnic pentru programări online. Acestea vor fi implementate în aproximativ o săptămână. Încercăm ca acest program să îndulcească un pic viaţa celor care vin la acest serviciu. Cei care nu prind bon pentru ziua respectivă, vor primi bon de ordine pentru ziua următoare sau ziua în care este liber”, a afirmat prefectul Silviu Neacşu.
Iaşi
La Iaşi, circa 25 de persoane așteptau, în noaptea de marţi spre miercuri, Biroul de Înmatriculări.
Aproape de miezul nopții, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Iași erau așezate la rând 25 de persoane, unii venind de marţi de la ora 17.00, de când biroul și-a încheiat activitatea.
Cea de-a doua persoană trecută pe listă a ajuns la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor marţi la ora 17.30.
"Era cineva deja venit, am întrebat dacă stă pentru coada de la înmatriculări, a zis că da și m-am așezat și eu. Deja îmi expiră a doua oară RAR-ul și nu îmi permit să mai aștept încă o lună. Am așteptat până acum ca să fac înmatricularea fără taxe. M-ar fi costat în jur de 6.000 de lei înmatricularea, o taxă foarte mare pe care nu mi-o permiteam.", a declarat Gabriela Grancea.
"Trebuie să profităm, nu știm ce o să mai fie peste câteva zile, cine o să mai fie la putere și apoi se schimbă radical. Trebuia să plătesc în jur de 1.200 de euro. Mașina mea este înmatriculată din 2006 în țară și trebuie doar să fac schimbarea de proprietar și stau până dimineață să rezolv", a afirmat o altă persoană așezată la rând.
Ca să fie siguri că nimeni nu le strică ordinea, ieșenii au făcut și o listă. La ora 23.00 erau trecute pe acea listă 25 de persoane. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Iași începe programul la ora 8.30.
Miercuri dimineaţă, peste 300 de persoane erau la coadă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Iași.
Alba
Prefectura Alba a decis ca, de la 1 februarie, înmatricularea autovehiculelor să se facă doar prin programări telefonice pentru a reduce timpul de așteptare.
Reprezentanții Prefecturii Alba au declarat, miercuri, că în trei zile s-au programat circa 1.200 de persoane, iar până în 14 februarie toate locurile au fost epuizate.
”Înmatriculările se fac la două ghișee. În zilele de luni, marți și joi sunt programați 60 la un ghișeu, deci 120 de oameni pe zi. Miercuri, pentru că e program prelungit, sunt 70 de persoane pe ghișeu, iar vinerea, pentru că programul e până la 14.00, sunt 40 de persoane pe ghișeu”, au spus oficiali ai Prefecturii Alba, instituție care are în subordine Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Alba.
Programarea se face din opt în opt minute, de la ora 8.30, iar dacă nu se încadrează în acest timp, angajații rămân după program, potrivit sursei citate.
Pentru programare, oamenii trebuie să comunice, telefonic, numele și prenumele, seria actului de identitate, serie șasiu autovehicul, data și ora programării dorite.
Arad
La Arad, miercuri dimineaţă era la coadă doar zece persoane, mai puţine decât de obicei, însă arădenii care aşteptau legea ca să scape de taxe şi-au înmatriculat maşinile provizoriu. Dacă de regulă într-o zi se cereau aproximativ o sută de numere roşii, în ultmele trei săptămâni în fiecare zi au existat circa 150 de astfel de solicitări. Posesorii numerelor provizorii pot circula fără înmatriculare definitivă, iar când numerele expiră oamenii îşi înmatriculează maşinile.
"În ultimele trei săptămâni, colegii din cadrul Serviciului Comunitar de Eliberare a Permiselor de Conducere şi Înmatriculare Vehicule au eliberat cu circa 50 de autorizaţii provizorii de circulaţie în plus faţă de perioada obişnuită, într-o perioadă obişnuită eliberând circa 100 de autorizaţii provizorii, iar în ultimele trei săptămâni în fiecare zi se eliberau circa 150 de autorizaţii provizorii de circulaţie pe zi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.
Începând de miercuri, taxa de mediu pentru autovehicule nu se mai aplică.