SCĂLDATUL INTERZIS Salvamarii au fost în alertă în acest weekend după ce steagul roşu a fost arborat la toate posturile de pe litoral, însă atât turiştii cât şi constănţenii au ignorat avertizările. Potrivit salvamarilor, marea este agitată, valurile, mari, iar curenţii, puternici, motive pentru care scăldatul este interzis timp de trei zile. „De sâmbătă dimineaţă, de la ora 08.00, a fost arborat steagul roşu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis. Oamenii aflaţi pe plajă au ignorat şi ignoră avertizările noastre, motiv pentru care sute de persoane de pe întreg litoralul au fost salvate de la înec. Oamenii intră în apă până la brâu, iar apoi îi trag curenţii şi intră în panică. Ei încearcă să înoate, însă obosesc şi ne cer ajutorul”, a declarat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din staţiunea Mamaia.
Sâmbătă dimineaţa, un tânăr de 21 de ani şi-a pierdut viaţa, pe plaja din Mangalia, după ce s-a aventurat în marea învolburată. Potrivit anchetatorilor, victima se numea Florin Marius Cârjan şi era din Bacău. Tânărul lucra ca barman pe perioada verii la o terasă situată pe faleza din Mangalia. Sâmbătă dimineaţă, împreună cu un prieten, a intrat să facă o baie în mare, însă a fost tras de curenţi şi nu a reuşit să se salveze. După numai câteva ore, tot la Mangalia, doi fraţi de 13 ani au ignorat valurile de aproape doi metri şi au intrat în apă. Ei au fost văzuţi de oamenii care se aflau pe plajă şi au fost scoşi la mal de salvamari, care au acţionat imediat. În cursul zilei de duminică, alte trei persoane, în Vama Veche, Costineşti şi Eforie Nord, şi-au văzut moartea cu ochii, însă au fost salvate de medicii constănţeni. Victimele au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde au rămas internate pentru investigaţii. Printre ele se află şi o tânără care era pe punctul de a se îneca după ce curenţii au dus-o în larg. “Pacienta a fost adusă din staţiunea Costineşti. Este vorba despre victima unui accident de submersie. Este conştientă, stabilă hemodinamic şi rămâne internată în spital”, a declarat dr. Rodica Tudoran, medic şef al Unităţii de Primire Urgenţe, din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.
Atât constănţenii cât şi turiştii aflaţi pe litoral sunt sfătuţi să asculte recomandările salvamarilor, steagul roşu urmând să fie arborat până luni seară. „Când e arborat steagul roşu, oamenii nu ar trebui să mai intre în apă decât până la genunchi, cât să se răcorească. Ei nu înţeleg că este foarte periculos. Numai atunci când se întâmplă ceva ne dau dreptate. Nu se gândesc că vacanţa la mare se poate sfârşi tragic. Noi stăm pe poziţii şi cu caiacele, şi cu bărcile şi încercăm să îi ţinem cât mai aproape de mal”, a explicat Gabriel Culea.