Comandamentul Sezon Estival 2017 al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a ajuns la final. Astfel, în perioada 19 iunie - 10 septembrie, medicii veterinari constănțeni, împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 2.310 unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Controalele s-au desfășurat în: 1.039 de restaurante, 46 de pizzerii, 241 de unităţi tip fast-food, 88 de braserii, 167 de unităţi tip bufet, 119 baruri, 12 snack baruri, 27 de cantine din tabere școlare, 9 pensiuni, 346 de magazine alimentare etc.
NEREGULI În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat. Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 319 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 716.920 de lei. De asemenea, la solicitările IPJ Constanţa - SICE, veterinarii au efectuat acţiuni comune de control în staţiunile Mamaia, Eforie și Venus, unde în urma neregulilor depistate au sancţionat contravenţional cinci restaurante și o unitate tip fast-food, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 90 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Totodată, la solicitările CJPC Constanţa, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unități din stațiunea Eforie, unde au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei şi au retras de la comercializare 1.211 kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
PESTE 3 TONE În perioada mai sus menționată au fost confiscate şi retrase de la vânzare 3.302 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost emise cinci Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru patru restaurante și o pizzerie, precum şi trei Ordonanţe de interzicere a activităţii pentru două unități tip fast-food şi un bufet. ”Ca urmare a eforturilor depuse de veterinarii care au activat în cadrul Comandamentului nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea și viața publică”, se arată într-un comunicat al DSVSA Constanța. Menționăm că DSVSA Constanța nu a dat publicității numele niciunei societăți amendate, potrivit regulamentului intern.