Sute de turişti au vizitat muzeele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În cadrul manifestării “Noaptea albă“

Sute de turişti au vizitat muzeele constănţene

Cultură 03 Ianuarie 2007 / 00:00 719 accesări

Cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană, Muzeul de Artă, Muzeul "Ion Jalea" şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie au funcţionat, pe data de 30 decembrie, în regim special, publicul larg putînd vizita, gratuit, cele trei instituţii muzeale, între orele 09:00 - 24:00. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera, pe tot parcursul zilei de 30 decembrie, instituţia muzeală a fost luată cu asalt de vizitatori, majoritatea constănţeni, dar şi turişti care au preferat să îşi petreacă noaptea dintre ani la malul mării. Inaugurat la data de 25 decembrie 1977, în fosta Primărie a municipiului, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie are, în prezent, un patrimoniu vast, care cuprinde peste 430.000 de obiecte, care redau, în imagini, cultura, istoria, viaţa socială şi economică a spaţiului dintre Dunăre şi Marea Neagră, de-a lungul vremii. Vizitînd cele 24 de săli ale instituţiei muzeale, în care sînt incluse expoziţia de numismatică, expoziţia de icoane, expoziţia de podoabe din argint, Sala Tezaur şi expoziţia de pipe (sec. XVIII-XIX), constănţenii au asistat la o lecţie de istorie în imagini a celui mai important oraş port al României. "Am avut foarte mulţi vizitatori, dat fiind faptul că această acţiune s-a desfăşurat în manieră de voluntariat. Manifestarea a avut succes şi ne bucurăm să vedem că oamenii preferă să îşi petreacă timpul liber vizitînd cele mai importante muzee din Dobrogea", a declarat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera.

Nici Muzeul de Artă nu a fost ocolit de vizitatori, aici fiind înregistrat un număr de cîteva sute de turişti. Potrivit directorului muzeului constănţean, dr. Doina Păuleanu, la ora 22.00, pe data de 30 decembrie, în instituţie se aflau încă vizitatori. Cu ajutorul specialiştilor în domeniu, turiştii au admirat cele mai reprezentative creaţii ale perioadei moderne şi contemporane din arta românească, dar şi lucrări de pictură, grafică şi sculptură cuprinse în colecţia doctorului Dinu Vintilă. Muzeul "Ion Jalea", secţie a Muzeului de Artă, a fost şi el luat cu asalt de zeci de vizitatori, care au descoperit evoluţia artistică a sculptorului. Colecţia reuneşte un ansamblu definitoriu pentru arta lui Ion Jalea, fiind un reper reprezentativ pentru sculptura modernă şi contemporană. Lucrările sînt prezentate într-o înlănţuire tematică, în funcţie de trăsăturile caracteristice care le apropie. Operele expuse, realizate în bronz, marmură, piatră şi gips oferă o imagine generală asupra creaţiei artistului, evoluţiei şi îmbogăţirii limbajului artistic în fiecare etapă. Tematica sculpturii sale cuprinde opere alegorice, mitologie, schiţe de pe front, figuri de ţărani, nuduri, portrete, compoziţii monumentale. Mai mult, vizitaorii au putut admira şi originalul în gips al celebrei piese "Arcaş odihnindu-se" (de fapt o schiţă a monumentului realizată prin modelaj de Ion Jalea). "Acţiunea a fost o reuşită. Datorită acestui fapt ne-am gîndit să organizăm astfel de manifestări periodic, pentru că, după cum s-a văzut, constănţenilor le place acest mod de petrecere a timpului liber", a precizat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

“Noaptea Albă” - eveniment care constă în prelungirea programului muzeelor peste ora normală de închidere, pînă după miezul nopţii - face parte din seria de evenimente prilejuite de aderarea României la Uniunea Europeană, organizate sub patronajul Guvernului.

Evenimentele de acest gen au un format utilizat curent în ţările UE, oferind publicului interesat, dar care nu dispune de timpul necesar, posibilitatea de a vizita muzeele şi după încheierea programului.



12