Suveranul Pontif a iertat-o pe tânăra care l-a agresat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suveranul Pontif a iertat-o pe tânăra care l-a agresat

Monden 28 Decembrie 2009 / 00:00 355 accesări

● Reacţii ironice ● Un fan club al femeii care l-a agresat pe Papa Benedict al XVI-lea la începutul slujbei de Crăciun s-a constituit, vineri, pe site-ul de socializare Facebook. Site-ul Susanna Maiolo Fans club, numele femeii de 25 de ani cu dublă cetăţenie, elveţiană şi italiană, care a reuşit să treacă de cordonul de securitate al Suveranului Pontif pentru a sări asupra acestuia, număra, vineri, 150 de membri. Comentariile sunt în general ironice: unul îi acordă „medalia de aur la Jocurile Olimpice pentru săritura peste obstacol”, un altul afirmă că „avea în mână o statuie a Sfântului Petru” aluzie la atacul căruia i-a căzut victimă premierul Silvio Berlusconi pe 13 decembrie la Milano. După agresiunea contra lui Silvio Berlusconi, tot o pagină pe Facebook l-a sacralizat pe „eroul modern”, agresorul Massimo Tartaglia, în vreme ce alţii au intervenit în apărarea şefului Guvernului italian. Noua iniţiativă a fost vehement criticată de responsabili politici. Gianfranco Rotondi, ministru al Actualizării programului de guvernare, a vorbit despre „stupiditatea şi laşitatea care trebuie condamnate şi oprite”. În octombrie, justiţia italiană a deschis o anchetă după ce pe Internet au fost postate mai multe apeluri care îndemnau la uciderea lui Silvio Berlusconi. Un grup de aproape 300 de persoane proclama „Moarte lui Berlusconi”, în vreme ce un altul era intitulat „Să îl ucidem pe Berlusconi”. Şeful Guvernului italian a comentat agresiunea asupra Papei într-o intervenţie telefonică că trebuie oprită „această fabrică de minciuni, de extremism şi chiar de ură”.

● O agresiune nepericuloasă ● Papa Benedict al XVI-lea a fost agresat, joi seara, de o femeie aparent dezechilibrată mintal, care l-a doborât la pământ la intrarea în bazilica San Pietro unde Suveranul Pontif se pregătea să celebreze slujba de la miezul nopţii. Papa Benedict al XVI-lea nu a fost rănit, s-a ridicat ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic şi a putut să celebreze slujba de Crăciun. Imaginile televizate arată clar o femeie care sare peste bariera de securitate, îl ia pe Papă de gât şi îl trage spre ea, făcându-l să cadă la pământ în timp ce acesta se îndrepta spre bazilică însoţit de 30 de cardinali. În busculadă, cardinalul francez Roger Etchegaray, în vârstă de 87 de ani, a căzut şi are o fractură de femur, fiind spitalizat. Duminică, acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale, reuşite. „A fost o agresiune, dar nu a fost periculoasă, pentru că femeia nu era înarmată”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Papei, părintele Federico Lombardi. În timpul slujbei de Crăciun, Papa Benedict al XVI-lea a denunţat „egoismul, de grup şi individual care ne ţine prizoniere interesele şi dorinţele, care se opune adevărului şi ne separă unii de ceilalţi”.

● Închisă la balamuc ● Tânăra a fost iertată de Înaltul Părinte, care se va ruga pentru sănătatea sa, a anunţat acelaşi purtător de cuvânt al Papei. Susanna Maiolo, care ar suferi de tulburări psihice şi care ar mai fi încercat să se apropie de Papă şi anul trecut, în timpul slujbei de la miezul nopţii, a fost arestată imediat după agresiune, fiind mai întâi interogată de jandarmii de la Vatican. Femeia ar putea fi predată autorităţilor italiene, pentru că Vaticanul nu are închisoare, ci doar două celule de securitate. Femeia va primi un tratament medical obligatoriu în izolare pe o perioadă de o săptămână. Aceasta a fost transferată vineri de la serviciul de psihiatrie al Spitalului Santo Spirito din Roma, unde a fost dusă în urma agresiunii, la spitalul Angelucci de Subiaco, situat la 70 de kilometri est de Roma. Carabinierii păzesc intrarea în spital, accesul în această secţie fiind permis numai familiilor bolnavilor. Tatăl şi sora agresoarei le-au împărtăşit medicilor temerile lor că reamintirea agresiunii ar putea agrava starea de sănătate a acesteia, ceea ce a determinat decizia medicilor de a o plasa în izolare. Tratamentul medical obligatoriu este decis dacă persoana care suferă de afecţiuni psihice grave refuză tratamentul de care are nevoie. Legea prevede administrarea tratamentului şi rexaminarea la fiecare şapte zile.



12