Zeci de mii de clădiri de afaceri şi case din Sydney s-au scufundat în întuneric, sîmbătă, timp de o oră, în semn de protest faţă de emisiile excesive de gaze cu efect de seră. Construcţii importante din centrul metropolei australiene, precum Podul Harbor sau Casa Operei, au rămas în întuneric deplin. Circa 2.000 de clădiri de afaceri şi 53.000 de case şi-au închis luminile pentru o oră, între 19.30 şi 20.30, pentru a-şi demonstra sprijinul faţă de campania privind reducerea cu 5% a emisiilor de gaze din Sydney, în următoarele 12 luni.
Protestul a deschis o serie mai amplă de acţiuni, ce vor avea loc timp de 12 luni, în ideea de a atrage atenţia opiniei publice asupra fenomenului încălzirii globale. Australia, frecvent criticată pentru că nu a semnat Protocolul de la Kyoto, va fi prima ţară din lume care va interzice treptat becurile electrice cu filament rezistiv, folosite de 125 de ani. Începînd din 2010, în Australia se vor folosi doar becuri fluorescente, mai economice. Ministerul Mediului a explicat recent că interzicerea acestora va duce, pînă în 2012, la reducerea cu 800.000 de tone a emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, decizia va duce la scăderea cu 66% a costurilor pentru iluminatul locuinţei. Australia este cel mai mare poluator pe cap de locuitor din lume, întrucît pentru producerea energiei electrice utilizează centrale pe cărbuni.
Conform studiilor meteorologilor, nouă dintre cei mai fierbinţi zece ani din istorie au fost înregistraţi din anul 1995 pînă în prezent, iar anul 2007 se prevede a fi cel mai călduros. Concluziile ultimului raport privind schimbările climatice arată foarte clar că planeta se va încălzi cu aproximativ două grade Celsius pe an sau chiar mai mult, dacă emisiile de gaze vor fi mai mari sau se vor menţine la nivelul actual.