Zilele senine și nopțile răcoroase de la începutul toamnei sunt ideale pentru artiștii care doresc să creeze în pitoreasca Dobroge. În aceste condiții prielnice actului creator, se va desfășura, în această săptămână, cea de-a II-a ediție a Taberei de Creație de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”. Curatorii evenimentului plastic, care se va desfășura în perioada 10-21 septembrie, sunt părintele stareț Iustin Petre și pictorul Gelu Costea.
„Mănăstirea Dervent și-a asumat, în urmă cu un deceniu, sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Tomisului, rolul de ctitor al evenimentelor culturale în domeniul creației artistice - pictură, sculptură, grafică -, prin concentrarea anuală către sine a unor profesioniști ai genului. Artiști plastici din România, zona Balcanilor, Europa centrală și de vest, Israel, SUA sau Japonia au fost invitați aici, luând contact cu profunzimea istorică remarcabilă a Dobrogei, semnificații și simboluri ale civilizației existente între Dunăre și Marea Neagră”, spune criticul de artă Alice Dinculescu, referindu-se la Tabăra Internațională de Creație „Dunărea și Dobrogea creștină”, „ctitorită” de Mănăstirea Dervent și de părintele stareț Andrei.
TRADIȚIE CULTURALĂ „Obștea monahală și părintele stareț Andrei urmează calea cunoscută, și parcă uitată, a adevărului marilor tradiții culturale generate de centrele mănăstirești ale țării. Implicarea lor în organizarea și susținerea evenimentului de-a lungul unui deceniu iată că a suscitat interesul și a demarat nașterea unor evenimente similare atât în zona societății civile - tabăra „Pontul Euxin” 2014, cu tema „Creștinismul în Dobrogea”, curator fiind artistul plastic Daniela Țurcanu-Caruțiu -, dar și în ambianța monahală a Dobrogei, deoarece Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian” va susține, în perioada 10- 21 septembrie, a doua ediție a unui simpozion internațional de pictură. Vor participa un număr de zece plasticieni, care sunt invitați la un dialog vizual cu peisajul caracteristic zonei”, subliniază Alice Dinculescu.