Tabăra de pictură „Lucian Grigorescu”, la ora bilanţului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tabăra de pictură „Lucian Grigorescu”, la ora bilanţului

Cultură 31 August 2010 / 00:00 544 accesări

Tabăra internaţională de pictură de la Medgidia ce poartă numele unuia dintre cei mai mari plasticieni pe care pământul dintre Dunăre şi Mare l-a dat artei româneşti, Lucian Grigorescu, a ajuns la final. 15 artişti creatori din ţară, dar şi de peste hotare, din localităţile înfrăţite cu oraşul natal al marelui pictor, au creat lucrări speciale, atât din punct de vedere calitativ, cât şi numeric - 56 la număr.

Vernisajul a avut loc duminică seară, în prezenţa artiştilor, a primarului Marian Iordache, a viceprimarului Sorin Ţuţuianu şi a directorului Spitalului Municipal Medgidia, Stere Buşu. „Mă bucur că am văzut, în această săptămână, atâţia oameni talentaţi şi inimoşi, care provin din medii culturale variate, cu tradiţii diferite, care, deşi vor pleca înapoi în ţările şi oraşele lor, ne vor lăsa ca amintire nişte opere importante, tablouri care de azi înainte vor fi contemplate de bolnavii din spital, dar şi de personalul de aici şi vizitatori. Trecând prin hol şi ajungând în sala de şedinţe a spitalului, mi-au captivat atenţia în mod deosebit câteva picturi, însă toate tablourile sunt expresive şi ne transmit anumite simboluri, pe care le putem descoperi şi interpreta fiecare, după propria imaginaţie”, a spus primarul Marian Iordache, la vernisaj.

Potrivit criticului de artă Alice Dinculescu, cea de-a VII-a ediţie a manifestării de la Medgidia a stat sub semnul convivalităţii care a dominat atmosfera. Depăşind barierele lingvistice, artiştii români, italieni, bulgari, germani şi turci au regăsit în limbajul plastic resursele necesare unei bune comunicări, contrazicând opinia conform cărora artiştii sunt deosebit de... orgolioşi. Criticul de artă a apreciat că expoziţia s-a desfăşurat pe două coordonate, sub forma unui dialog între albastru şi roşu: o explozie de viaţă, lumină şi culoare, redată prin roşu şi prezenţa unui albastru terapeutic.

„A fost o ediţie de succes, şi dovada acestui lucru o aveţi în jurul dumneavoastră, ea fiind reprezentată de tablourile zugrăvite de pictorii care s-au aflat în tabără şi au pictat, ei cunoscând şi faptul că tablourile care le poartă semnătura sunt destinate să aline suferinţa bolnavilor din spitale. Sper şi eu, alături de ei, ca rezultatele muncii noastre din această săptămână să aducă linişte şi speranţă celor care au nevoie de acestea”, a spus artistul Mircea Costea, co-organizator al taberei.



12