Tabăra internaţională „Lucian Grigorescu”, la start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tabăra internaţională „Lucian Grigorescu”, la start

Cultură 17 August 2011 / 00:00 454 accesări

Până la deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Taberei Internaţionale de Pictură ce poartă numele marelui pictor Lucian Grigorescu, născut pe plaiuri dobrogene, la Medgidia, au mai rămas două zile. Deschiderea oficială a manifestării, care reuneşte artişti din România, Turcia, Bulgaria, Macedonia şi Serbia se dă vineri, de la 10.30, în sala de consiliu a Primăriei Medgidia. „Este de menţionat perseverenţa cu care Primăria Medgidia organizează, susţine şi desfăşoară acest eveniment ce a acumulat deja o tradiţie notabilă în peisajul artistic naţional şi a adus oraşului o prestigioasă colecţie de pictură”, apreciază criticul de artă Alice Dinculescu.

TERAPIE PRIN ARTĂ La fel ca şi la ediţia precedentă, lucrările plastice realizate de către artiştii participanţi vor fi donate Spitalului Municipal Medgidia, în baza proiectului iniţiat de către organizatori, acela de terapie prin artă. Prin acest program se continuă programul de agrementare plastică a spaţiilor publice din cadrul instituţiei medicale.

Organizator direct al taberei, din punct de vedere curatorial, este Mircea Costea, artist plastic, cetăţean al oraşului Medgidia, absolvent al Facultăţii de Artă din Constanţa. El a restructurat în ultimii doi ani sistemul de creaţie al participanţilor printr-o orientare a acestora către o calitate specială a creaţiei artistice, intervenţia terapeutică.

COMPOZIŢIE PRIN CULOARE Lucian Grigorescu s-a născut la 1 februarie 1894 la Medgidia şi a încetat din viaţă la 28 octombrie 1965, la Bucureşti. În perioada 1912-1920, artistul urmează, ca auditor, cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, cu întrerupere între anii 1915-1918, pentru satisfacerea stagiului militar, iar în anul 1920, îşi continuă studiile la Institutul Superior de Artă din Roma. În 1924, pictorul a câştigat o bursă şi a plecat la Paris într-o călătorie de studii. Centenarul naşterii lui Lucian Grigorescu a fost marcat, în 1994, printr-o serie de expoziţii retrospective, deschise la Biblioteca Academiei Române şi în sălile Palatului Parlamentului din Bucureşti, precum şi la Muzeul din Medgidia care-i purta numele. „Lucian Grigorescu este unul dintre cele mai convingătoare exemple de la noi că în pictură nu există numai compoziţii prin linii şi volume, ci şi o compoziţie prin culoare. Pentru cine o practică, realitatea nu mai e decât un pretext pentru nesfârşite variaţii cromatice... Aş numi pictura sa de acum triumful subtilităţii vizuale”, afirma istoricul şi criticul de artă George Oprescu. Pictorul Lucian Grigorescu a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Mangalia în anul 2006.



12