Preşedintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor, Valeriu Tabără (PDL), vrea să pară din ce în ce mai active. Dacă în urmă cu puţin timp el avea grijă de buzunarele românilor propunând închiderea supermarketurilor în ziua de duminică, acum, el vine cu o nouă propunere legislativă, arătându-se extrem de nemulţumit de faptul că „în România nu există miros de pâine proaspătă”: “Se impune o lege a pâinii. Noi am mai încercat să o facem, dar nu a trecut (de Parlament - n.r.). Avem un proiect de acum 3-4 ani şi vom relua această idee, care să cuprindă precizări privind materia primă, modul de fabricare, taxare, comercializare, indicii de calitate şi tipul pâinii. Pâinea trebuie să exprime naturaleţe şi una dintre acestea este mirosul acesta proaspăt”, a spus Valeriu Tabără. Democrat liberalul a adăugat că în orice magazin din Ungaria sau din ţările europene “descoperi raionul de pâine după miros”. În opinia politicianului, românii ar trebui să ajungă la raioanele de pâine cu ochii închişi. “Este inadmisibil ca în România să nu fie miros de pâine. În orice magazin intri în România, foarte greu ajungi la compartimentul de pâine, nu se simte mirosul de pâine proaspătă”, a explicat Tabără. El crede că pâinea nu este de calitate, ci “se face în fel şi chip”. Democrat liberalul mai spune că un parlamentar poate afla de ce pâinea nu mai este proaspătă după doar două zile de la cumpărarea ei (!?). Tabără a făcut aceste precizări după ce deputaţii din Comisia de agricultură s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanţi ai societăţii de panificaţie “Spicul”, care au solicitat o discuţie pe tema evaziunii fiscale din acest domeniu şi a reducerii TVA de la 19%, la 5% pentru produsele de panificaţie. În opinia reprezentanţilor din acest domeniu, valoarea TVA „constituie unul dintre factorii importanţi ai existenţei şi proliferării evaziunii fiscale”. Potrivit acestora, dacă TVA ar fi redusă la 5%, atunci preţul pâinii ar putea scădea cu 10%. Reprezentanţii societăţii de panificaţie au semnalat că producerea şi comercializarea unor sortimente de produse agroalimentare - pâine, biscuiţi, paste făinoase - de proastă calitate, care nu asigură nutrienţii necesari pentru o alimentaţie sănătoasă, “cu influenţe malefice directe asupra stării de sănătate a populaţiei”, pot conduce la creşterea bolilor cardiovasculare, a cazurilor de cancer de colon, dar şi la obezitate.