Tablou de Matisse, restituit proprietarului de drept

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tablou de Matisse, restituit proprietarului de drept

Monden 29 Noiembrie 2008 / 00:00 554 accesări

Un tablou al celebrului pictor Henri Matisse, furat de nazişti în anul 1941, de la un om de afaceri evreu din Germania, a fost oficial retrocedat, joi, moştenitorilor proprietarului de drept. Tabloul ”Le Mur rose de l\'hôpital d\'Ajaccio”, pictat de Matisse în 1898, a fost oficial retrocedat de către Christine Albanel, ministrul francez al Culturii, lui Stewart Glyn, preşedintele filialei din Londra a Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii şi, totodată, moştenitorul proprietarului de drept, Harry Fuld Jr.. Tabloul a fost expus la Centrul Pompidou din Paris, purtînd eticheta MNR (Musées Nationaux Récupération), aplicată de statul francez tuturor operelor de artă care au ajuns în Franţa, după ce au fost confiscate de nazişti de la evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul francez al Culturii a declarat că această restituire este ”un act de rememorare şi de dreptate împlinită”. La rîndul său, Stewart Glyn a mulţumit Franţei, precizînd că tabloul urmează să fie expus într-un muzeu evreiesc din Berlin, iar apoi se va întoarce în casa proprietarului din Frankfurt. Celebra pînză a lui Matisse a fost cumpărată în Franţa, în 1914, apoi a fost trimisă la Frankfurt, în Germania. Cu această ocazie, pe spatele tabloului a fost aplicată ştampila vamei franceze. Opera a fost cumpărată de omul de afaceri german Harry Fuld Sr. şi a fost furată de nazişti în Germania, în 1941, fiind regăsită ulterior, fără documentele însoţitoare, în 1948, într-o ascunzătoare din casa ofiţerului SS Kurt Gerstein. Povestea acestui personaj ambiguu a fost ecranizată de regizorul Costa Gavras în filmul ”Amen”, realizat în 2002, în România. Tabloul a fost trimis ulterior, din nou, în Franţa, datorită ştampilei vamei franceze. Marina Blumberg, istoric german, a studiat baza de date MNR şi, cu ajutorul experţilor francezi, a reuşit să descopere numele proprietarului şi al moştenitorului acestuia.

Musées Nationaux Récupération adăposteşte tablouri, obiecte de artă şi piese de mobilier ce au fost achiziţionate în Franţa, recuperate ulterior după război şi încredinţate, în cele din urmă, muzeelor franceze. După 1945, 60.000 de obiecte de artă au fost recuperate, din care 45.000 au fost retrocedate imediat şi alte 13.000, care aveau o valoare nesemnificativă, au fost vîndute prin licitaţie. Dintre cele 2.000 de tablouri rămase nerestituite, unele sînt semnate de Maurice de Vlaminck, Eugene Delacroix, Max Ernst, Gustave Courbet sau Jean-Honore Fragonard.

Taguri articol


12