Unii utilizează arme chimice, iar alţii contracarează o asemenea crimă prin... declaraţii diplomatic-dulcege. Ministrul apărării din SUA, Jim Mattis, aflat în vizită în Oman, a avertizat că orice atac chimic comis de către regimul sirian nu ar fi deloc înţelept, informează duminică AFP. "Am fost foarte clari cu privire la faptul că nu ar fi deloc înţelept (pentru regimul sirian) să utilizeze arme chimice împotriva populaţiei şi civililor, indiferent de câmpul de luptă", le-a spus Mattis jurnaliştilor cu ocazia deplasării în această ţară din Golf. Avertismentul lui Mattis, care a amintit precedentul raidurilor americane de anul trecut din Siria după un atac cu arme chimice atribuit regimului de la Damasc, intervine pe fondul informaţiilor conform cărora forţele regimului sirian ar fi folosit clor asupra fiefului rebelilor din Ghouta orientală, în apropiere de Damasc. "Insist să reafirm că nu va fi deloc înţelept din partea lor să folosească arme dotate cu produse chimice şi cred că preşedintele (Donald) Trump a spus-o foarte clar la începutul mandatului său", a adăugat oficialitatea americană.
În aprilie 2017, preşedintele Trump a ordonat un tir cu rachete asupra unei baze aeriene a regimului sirian după ce Washingtonul a declarat că acea bază ar fi fost utilizată pentru lansarea unui atac cu gaz sarin asupra unui oraş vecin. Faptul că regimul preşedintelui Bashar al-Assad dispune încă de arme chimice arată "fie că Rusia este incompetentă, fie că ea cooperează cu al-Assad", a apreciat Mattis, care a mai criticat Rusia şi pentru sprijinul acordat de Moscova regimului lui al-Assad începând cu anul 2015 şi pentru participarea sa la operaţiunile împotriva rebelilor. Preşedintele sirian "nu s-ar putea afla la putere fără deplorabila recurgere la veto a Rusiei în cadrul ONU, ani la rândul, şi fără susţinerea militară a ruşilor pentru al-Assad", a adăugat el.
Nicio ripostă serioasă
Mattis a refuzat să spună clar dacă utilizarea de arme chimice de către regimul sirian ar fi suficientă pentru a declanşa o ripostă militară americană. "Preşedintele dispune de o marjă de manevră politică completă pentru a lua decizia pe care o consideră potrivită. Mai sunt şi alte ţări occidentale care s-au aflat în contact cu noi, care supraveghează îndeaproape situaţia şi care sunt întru totul de acord cu noi şi cu ceea ce tocmai am spus, şi anume că nu ar fi deloc înţelept (ca regimul de la Damasc) să folosească arme chimice", a mai transmis şeful Pentagonului. Pe de altă parte, potrivit Reuters, Mattis a declarat că nu va discuta în mod public chestiuni legate de Coreea de Nord şi că va lăsa aceste discuţii pe seama diplomaţilor şi a Casei Albe, înaintea unei posibile întâlniri între Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un.
Mattis a insistat că situaţia este pur şi simplu prea sensibilă pentru ca oficialităţi din instituţii precum Pentagonul, care nu este implicat direct în efortul diplomatic, să o comenteze. "Nu vreau să vorbesc deloc despre Coreea (de Nord). Voi lăsa acest lucru în seama celor care se află în fruntea acestui efort. Pentru că, atunci când ajungi într-o astfel de poziţie, lucrurile sunt delicate. Potenţialul unor neînţelegeri rămâne foarte ridicat sau chiar creşte şi mai mult", a spus Mattis. După luni de escaladare a tensiunilor cu privire la programele nuclear şi de rachete ale Coreei de Nord, Trump a decis joi să fie de acord cu o întâlnire cu Kim şi să devină astfel primul preşedinte american în exerciţiu care va face acest lucru. Deocamdată nu au fost stabilite nici data, nici locul de desfăşurare al întâlnirii, care ar putea avea loc până la sfârşitul lunii mai.