Tablouri de sute de mii de euro, adjudecate la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Record de participanţi. Eveniment de cinci stele

Tablouri de sute de mii de euro, adjudecate la Mamaia

Eveniment 19 Iulie 2010 / 00:00 2314 accesări

Operele de sute de mii de euro, semnate de Luchian, Pallady, Băncilă, Mutzner, Ghiaţă, Tonitza sau Iser şi reunite în prima licitaţie românească de pictură orientalistă, au atras un număr record de participanţi. „Licitaţia de cinci stele”, cum a fost numită, pe bună dreptate, de către organizatori, a reunit numeroşi iubitori de artă, critici, colecţionari, artişti plastici, oameni de afaceri, profesori universitari. Printre cei prezenţi s-au aflat: preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, renumitul critic Pavel Şuşară, şeful catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, vedeta TV Lucian Mândruţă, dar şi celebrul creator de modă Cătălin Botezatu.

●„Car cu boi” de un milion de euro● Licitaţia a fost prefaţată de prezentarea unei lucrări excepţionale din opera lui Nicolae Grigorescu, un „Car cu boi” evaluat de criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară la aproximativ un milion de euro. Tabloul nu s-a aflat, însă, la vânzare, ci a putut fi, deocamdată, doar admirat de către public. „E pregătit pentru licitaţia următoare a casei Artmark. Este o lucrare de referinţă, un Grigorescu cum n-a mai apărut pe piaţa românească în ‘stare de libertate’. O lucrare de acest tip s-ar apropia de un milion de euro, ca valoare reală, dar, din păcate, estimarea nu are acoperire în puterea economiei României de a absorbi asemenea lucrări şi atunci preţul de pornire va fi mult mai mic, probabil undeva în jur de 160.000 de euro”, a precizat Pavel Şuşară.

●60.000 euro pentru „Natura statică cu narghilea\" a lui Pallady● Orientalismul - tema licitaţiei - s-a regăsit în pictura românească începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, datorită pictorilor-călători şi a înflorit odată cu descoperirea de către impresioniştii români a zonei dobrogene, în special a Balcicului, dar şi a Mangaliei, Caliacrei, Ada-Kaleh-ului etc. De la Odaliscele lui Iser până la afişele turistice ale lui Paul Miracovici, orientalismul a fermecat prin exotismul oamenilor şi al locurilor, fie porturi, fie interioare umbroase, fie uliţe arse de soare. Printre cele peste 60 de lucrări scoase la vânzare s-au numărat tablouri realizate de Theodor Pallady, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza şi Lucian Grigorescu. Vedeta licitaţiei, lucrarea „Natură statică cu narghilea\" a lui Pallady, a fost adjudecată pentru 60.000 de euro, de la un preţ de pornire de 50.000 euro. Alte lucrări importante care şi-au găsit cumpărători sunt: „Evreul\" lui Ştefan Luchian, înregistrând o creştere spectaculoasă de la 22.000 euro la suma de 50.000 euro, cu care a fost adjudecat, „Peisajul cu geamie” al lui Dumitru Ghiaţă, vândut cu 12.000 euro, „Uliţa dobrogeană\" de Lucian Grigorescu - 30.000 euro, „Interior oriental\" de Alexandru Satmary - 20.000 euro, „Şalul roşu” al lui Ipolit Strâmbu - 8.500 euro, „Odaliscă în şalvari galbeni” de Iosif Iser - 18.500 euro.

Printre împătimiţii colecţionari de artă care nu au rezistat tentaţiei de a-şi achiziţiona o lucrare s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu: „Soţia mea a luat un tablou de 3.250 euro, e vorba de Cişmeaua din Balcic (n.r. Apostol Mănciulescu), eu sunt un iubitor al artei orientale şi colecţionar, iar suma nu este foarte mare, în opinia mea. Cred că acest eveniment este, în ansamblul lui, un mare succes pentru că organizatorii, casele de licitaţie, nu aveau încredere că şi în Dobrogea şi în judeţul Constanţa se poate face o manifestare la un asemenea nivel artistic şi cultural şi cu o participare atât de numeroasă”.

Directorul de comunicare al Artmark, Valeriu Sângeorzan, a declarat: „Aparent paradoxal, în perioada aceasta de criză, lucrurile merg din ce în ce mai bine pentru artă şi aur. Lumea se îndreaptă către obiectele de valoare intrinsecă şi cam asta se întîmplă şi cu piaţa de artă. Licitaţia a decurs surprinzător de bine, a fost o provoare să o organizăm pe litoral şi probabil că vom ieşi din Bucureşti şi în alte localităţi, la Iaşi, Balcic, Chişinău”.

●Haute-couture marca.... Botezatu● „Seara de cinci stele” a continuat cu o prezentare de modă haute-couture semnată de Cătălin Botezatu, primită cu entuziasm de către cei prezenţi. Ţinutele extravagante, rochiile lungi, monocrome, în auriu, argintiu, violet, negru şi alb, din materiale preţioase, fluide, accesorizate cu paiete sau mărgele, au purtat amprenta avangardistă a renumitului creator. Colecţia intitulată „Return to Ra” a uimit asistenţa, iar apariţia pe podium a inventivului Cătălin Botezatu a fost întâmpinată cu ovaţii şi aplauze binemeritate. Finalul manifestării le-a aparţinut celor de la El Negro, care au susţinut un show reggae pe plaja privată a Hotelului Vega.



12