Tăcere în cazul catastrofei aviatice de la Tuzla

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tăcere în cazul catastrofei aviatice de la Tuzla

Eveniment 10 Iulie 2010 / 00:00 1739 accesări

DISPUTĂ OFICIALĂ. Au trecut aproape cinci zile de la catastrofa aeriană de la Tuzla, în care au pierit 12 militari, iar anchetatorii păstrează tăcerea asupra acestui incident. În tot acest timp, oficialii Ministerului Apărării (MAp) s-au rezumat doar la vizitarea celor doi supravieţuitori şi transcrieri de condoleanţe familiilor îndurerate. Singurul moment în care anchetatorii s-au arătat incisivi a fost lupta pentru existenţa, sau nu, a unui erou care i-ar fi salvat pe supravieţuitori. În a doua zi de anchetă, generalul de flotilă Victor Strâmbeanu, aflat la locul tragediei, a declarat că cei trei militari care au ajuns la spital (Marius Nazare, Daniel Bâlsanu şi Liviu Antim) au fost scoşi din flăcări de către un coleg de la Marină, Marian Marin, şeful Comandamentului de Scafandri de Luptă, care a intrat în aparatul de zbor la scurt timp după prăbuşirea acestuia. „A salvat ce a putut. A suferit şi el mai multe arsuri, însă a refuzat să se ducă la spital. A fost, şi cred că putem să-l considerăm aşa, un erou“, a declarat gen Strâmbeanu. Câteva ore mai târziu, Forţele Navale au dezminţit această informaţie. „Nu a existat niciun erou. Este drept că au existat doi militari care au încercat să intervină, Marian Marin şi Paul Adochiei, însă nu s-au putut apropia din cauza exploziilor succesive. Ar fi nedrept să îi numim eroi“, a declarat locotenent-comandorul Mugurel Pascu, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale. De la această dispută oficială s-a instalat tăcerea. Şi, mai mult ca sigur, adevărul celor petrecute nu va fi dezvăluit niciodată. Sau, după câteva luni de linişte, va fi dată o soluţie care va scoate din culpă lipsa de preocupare a ministerului de resort pentru dotarea armatei.

VIZITE PESTE VIZITE. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, prezent la Constanţa, la înmormântarea militarilor, s-a rezumat la a sublinia faptul că nu poate da informaţii şi a rugat presa să respecte această zi şi să nu îi adreseze întrebări referitoare la tragedie. Paradoxal, acelaşi ministru nu evită, însă, să se pozeze alături de cei doi supravieţuitori aflaţi în Spitalul Militar din Capitală. Joi seară, Gabriel Oprea a fost pentru a doua oară la spitalul unde sunt internaţi căpitanul Daniel Bâlsanu, pilotul aeronavei, şi maistrul militar Marius Nazare, mecanicul, care este din Constanţa. În comunicatul remis cu această ocazie, reprezentanţii MAp arată că „ministrul i-a îmbărbătat pe cei doi militari şi i-a asigurat de tot sprijinul armatei, atât în perioada internării în spital cât şi după externare, odată reîntorşi la familii“. Nu se spune nimic, însă, despre audierea celor doi de către procurorii militari, deşi, a doua zi de la catastrofă, procurorii militari veniţi pe aerodromul de la Tuzla să cerceteze locul prăbuşirii aeronavei reveneau la Bucureşti pentru a sta de vorbă cu martorul cheie, pilotul Bâlsanu.

MARTORI. Colegii militarilor dispăruţi în tragedia de la Tuzla nu îndrăznesc să facă niciun comentariu, iar poveştile martorilor, care spun că s-ar fi aflat pe cîmp la momentul catastrofei, sunt contradictorii. Fiecare are câte o variantă. În timp ce unii susţin că militarii care au supravieţuit au sărit din avion, alţii spun că au văzut cum militarii rămaşi la sol au fugit spre resturile aeronavei AN-2 şi i-au tras afară pe răniţi. În acelaşi fel a fost văzută şi prăbuşirea avionului. Dacă unii martori spun că avionul ar fi luat foc înainte de impactul cu solul, alţii susţin că avionul a fost cuprins de flăcări la scurt timp de la prăbuşire.



12