Un caz extrem de simplu la prima vedere, cum este cel al morții polițistului aflat într-o coloană oficială, a fost transformat, prin implicarea politicului, într-o masă amorfă de informații, atitudini publice și declarații, care mai de care mai amețitoare. Sper să nu fiu greșit înțeles când spun "caz extrem de simplu" - mă refer strict la ancheta care ar trebui să se desfășoare din punct de vedere judiciar, fără a încerca în vreun fel să știrbesc dimensiunea tragediei care a lovit familia tânărului agent de poliție Cosmin Bogdan Gigină. De ce spun că nu ar trebui să fie complicații? Pentru că întrebările esențiale în anchetă au răspunsuri foarte ușor de verificat. Agentul era în misiune oficială, în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, deci există documente care arată cine a cerut escorta și din ce motiv. Legislația în vigoare lămurește ce demnitar are dreptul la coloană oficială și în ce condiții. Zecile de polițiști prezenți la tragicul eveniment, fie ca martori oculari (colegii din coloana oficială), fie pentru a cerceta împrejurările în care s-a produs accidentul, pot spune clar dacă groapa fatală era semnalizată corespunzător sau nu. Nu în ultimul rând, Primăria Capitalei poate spune oricând ce firmă avea în grijă hăul din asfalt.
Totul pare foarte simplu, dar, când intervine clasa politică, se instalează haosul. Vicepremierul - care și-a auto-impus imaginea de om corect și cinstit - care se ocupă de siguranța națională nu a avut bunul simț să ofere măcar o reacție oficială în zilele scurse după accident. A dat doar mesaje evazive presei, prin care anunța că era "la lucru" în momentul accidentului. Ministerul de Interne, coordonat tot de Oprea, a emis duminică, la șase zile după moartea polițistului, un comunicat în care se scuză că nici instituția, nici ministrul nu pot da informații din convenabilul motiv că "există o anchetă în desfășurare“. Liberalii, pe care Oprea a refuzat să-i ajute să-l răstoarne pe premierul Ponta, cer demisia de urgență a vicepremierului, probabil doar pentru a destabiliza majoritatea guvernamentală din Parlament. PSD, care vrea să-și păstreze aliatul, îndeamnă la decizii non-emoționale. Subalternii lui Oprea evidențiază câte a făcut el pentru țară și acuză că tot ce i se întâmplă generalului este din cauza PNL-ului răzbunător(?!). În timp ce politicienii își făceau jocurile, sâmbătă și duminică, la București, motocicliștii și bicicliștii ieșeau cu sutele în stradă, cerând dreptate pentru polițist. Până duminică, Parchetul demarase procedurile pentru audierea lui Oprea, întrucât nu a primit de la Interne documentele privind numele persoanei pentru care s-a realizat coloana oficială.
Revenind la "cazul simplu" care a devenit extrem de complicat, este, dacă permiteți paralela, o situație similară cu cea a finanțării din domeniile de activitate controlate de stat. Problema de fond este simplă. Statul încasează bani de la noi toți. Sistemul bugetar pare însă să nu funcționeze din lipsă de... bani. Și, de câte ori cerem explicații legate de dispariția fondurilor, politicienii răspund. Cu mențiunea că nu prea înțelege nimeni ce bâiguie. Singura certitudine este că sumele pe care noi le dăm statului au dispărut.