“Tăcere şocantă” pe tema abuzurilor comise de forţele SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Tăcere şocantă” pe tema abuzurilor comise de forţele SUA

Externe 15 Iunie 2007 / 00:00 577 accesări

O coaliţie de organizaţii neguvernamentale a denunţat, într-un raport publicat miercuri, “tăcerea şocantă” a Consiliului de Securitate ONU în legătură cu atingerile aduse drepturilor omului de către forţele americane din Irak. “Coaliţia americană se află la originea problemelor din cauza cărora suferă Irakul”, spun asociaţiile grupate în cadrul Global Policy Forum (GPF), în raportul de 117 pagini. GPF denunţă mai ales detenţiile arbitrare, abuzurile şi torturile care vizează deţinuţi. “Niciun irakian nu este ferit de o arestare arbitrară, iar numărul deţinuţilor a crescut considerabil din 2003. Forţele americane au maltratat şi torturat numeroşi prizonieri irakieni. Sute de prizonieri au suferit tratamente inumane, care au provocat în unele cazuri chiar moartea”, a acuzat GPF, format din circa 30 de asociaţii specializate în monitorizarea activităţilor ONU. “Consiliul de Securitate a păstrat o tăcere şocantă în ceea ce priveşte situaţia drepturilor omului în Irak”, a declarat James Paul, unul din autorii raportului. “SUA au implementat un sistem de imunitate pentru forţele lor militare, pentru antreprenorii civili şi militari, precum şi pentru companiile petroliere care acţionează în Irak. Indiferent de actele comise de coaliţie, bariere juridice îi împiedică pe irakieni să beneficieze de justiţie, acum şi pe viitor”, se subliniază în raport.

În ciuda contribuţiei sale masive la misiunile ONU, SUA nu stă la fel de bine şi la capitolul contribuţiei financiare. SUA trebuie să-şi achite datoria la ONU pentru operaţiunile de menţinere a păcii, sumă care va depăşi în curînd un miliard de dolari, a declarat, miercuri, preşedintele Fundaţiei ONU, Timothy Wirth. “Acest deficit considerabil din fondurile ONU pentru operaţiunile de menţinere a păcii intervine în condiţiile în care SUA exercită presiuni asupra Consiliului de Securitate în legătură cu numeroase misiuni de menţinere a păcii, noi şi de mai lungă durată”, a subliniat Wirth. “Washingtonul a cerut şi a susţinut fiecare operaţiune de menţinere a păcii - în Haiti, Congo, Liban, Liberia, Kosovo - toate operaţiuni considerate ca ţinînd de interesul naţional american. Am fi putut să folosim dreptul de veto pentru orice misiune, dar nu am făcut acest lucru. Americanii sînt nedrepţi cu ţările care furnizează militari pentru aceste operaţiuni. De exemplu, Bangladesh, una dintre ţările cele mai sărace din lume, încă aşteaptă 77 de milioane de dolari pentru că ţările donatoare, în special SUA, nu îşi achită complet facturile”, a subliniat Wirth.

Marţi, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Sean McComack, a dat asigurări că “operaţiunile ONU de menţinere a păcii reprezintă una din priorităţile secretarului de Stat Condoleezza Rice, care se va asigura că ele funcţionează bine şi eficient”.

Taguri articol


12