Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a apreciat că o eventuală exercitare a dreptului de veto din partea Rusiei în legătură cu o rezoluţie privind statutul provinciei Kosovo în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar fi "nivelul maxim al actului unilateral". "Din moment ce Rusia, în general, condamnă unilateralismul, de ce ameninţă acum cu utilizarea dreptului său de veto în Consiliul de Securitate, punctul maxim al actului unilateral?", a întrebat Olli Rehn într-un discurs în faţa Fundaţiei Bertelsmann.
Autorităţile de la Moscova se opun adoptării unei rezoluţii privind statutul Kosovo fără acordul prealabil al Serbiei, aliatul său tradiţional. Şi autorităţile sîrbe au respins planul emisarului Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, care ar putea fi supus Consiliului de Securitate la sfîrşitul lunii martie. Planul, din care lipseşte cuvîntul "independenţă", preconizează pentru Kosovo o suveranitate sub tutelă internaţională cu principalele atribute ale unui stat (Constituţie, drapel, imn, posibilitatea de aderare la Naţiunile Unite).
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că "acordarea independenţei" provinciei Kosovo va avea "cele mai negative consecinţe" pentru Balcani şi pentru "întreaga Europă". În replică, Olli Rehn a dat totuşi asigurări că provincia Kosovo nu va stabili un precedent pentru "conflictele îngheţate" din alte zone, contrar temerilor Rusiei. Mai mulţi oficiali ruşi au stabilit o legătură între o eventuală independenţă a provinciei şi situaţia regiunilor separatiste gruzine Oseţia de Sud şi Abhazia. Autorităţile de la Tbilisi acuză Moscova de sprijinul acordat acestor două teritorii, integrate economic în Rusia.
Uniunea Europeană şi-a recunoscut angajamentul în soluţionarea conflictelor îngheţate în favoarea autorităţii de stat şi nu a Rusiei. Aceasta ar putea trimite forţe de menţinere a păcii în provinciile separatiste ale Gruziei, a anunţat Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, după o întîlnire cu preşedintele gruzin. Mihail Saakaşvili a promis de nenumărate ori că va restabili controlul asupra celor două provincii separatiste susţinute de Moscova, cerînd retragerea contingentelor de menţinere a păcii trimise de Rusia. La rîndul său, Rusia a dat asigurări că prezenţa sa în regiune a contribuit la stabilizarea situaţiei, avertizînd că o retragere a trupelor ar declanşa noi violenţe în regiune.
Mii de sîrbi au participat, marţi, la o manifestaţie în faţa Ambasadei Statelor Unite de la Belgrad, în semn de protest faţă de planul ce conferă independenţa majorităţii albaneze a provinciei separatiste Kosovo. Mitingul este cel de-al doilea protest din ultimele trei luni organizat de naţionaliştii sîrbi la ambasada americană. Organizatorii susţin că circa 80 de autobuze de protestari au sosit chiar şi din provincia Kosovo. Protestul a beneficiat de susţinerea Partidului Socialist al lui Slobodan Miloşevic şi de sprijinul formaţiunii premierului Vojislav Kostunca.